szerző:
Lengyel Miklós

Vége a bemelegítésnek, most már jöhet a meccs – így kommentálta a döntést a BBC-nek a kanadai Canopy főnöke, aki a pénz segítségével harminc országban kíván nyomulni.

A Canopy részvényeinek árfolyama a torontói tőzsdén 30%-kal emelkedett. A Canopy a világ legnagyobb marihuánahasznosító cége, amely már tavaly is 200 millió dollárt kapott arra, hogy elkészítsen egy alkoholmentes italt – marihuánatartalommal. A 200 milliót is a Constellation Brands adta, amely most négymilliárd dollárt fektet a marihuánabiznisz nemzetközi terjesztésébe. A Constellation Brands egyébként sörben utazik. Piaca főként Észak-Amerika, de Új-Zélandon és Olaszországban is jelen van. Leghíresebb söre a Corona. A cég döntését a marihuánabiznisz fejlesztéséről a Wall Street nem honorálta, a részvények árfolyama hat százalékot esett – írja a BBC.

 Kanadában nemrég fogadtak el törvényt a marihuána legalizálásáról. Ez októberben lép életbe. Épp akkor, amikor az igazgatótanácsnak jóvá kell hagynia a döntést a 4 milliárd dolláros befektetésről a marihuána bizniszbe. Az Egyesült Államok több tagállamában is legálissá vált a marihuána előállítása, illetve a vele való kereskedés. A legnépesebb tagállam, Kalifornia is engedélyezte a marihuána árusítását. A korábban kábítószernek minősített marihuána legalizálását mindenütt orvosi indokokkal magyarázták, mondván, nem veszélyezteti az egészséget, ha enyhe változatban fogyasztják. Valójában azonban az államok az adóbevételek növekedését remélték a marihuánabiznisz legalizálásától. Colorado állam kezdte az USA-ban, majd mások folytatták: így került sor a legnépesebb államra, Kaliforniára.

Kanada liberális kormánya is támogatta a marihuána legalizálását, ezért futott fel a kanadai Canopy, amely most meg akarja hódítani a világot. Számtalan ötletük van a marihuánatartalmú italon kívül: olajkivonatokat, süteményeket, csokoládérudakat árulnak. Némi gondot jelenthet, hogy a marihuána még mindig a legalitás határán egyensúlyoz sok államban. Körülbelül 30 államban már törvényes, de a szabályozás nagyon eltérő lehet. A négymilliárd dollárból óriási fejlesztés indulhat el, de a kanadaiak nem is titkolják: le akarják nyúlni a marihuána világpiacát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!