szerző:
hvg.hu

A második negyedévben 81 adózó halmozott fel jelentős összegű adóhiányt, 10,8 milliárd forint összértékben, az átlagos adótartozás 133 millió forint. A listákon olyan ismert nevek - pl. a Google, a Facebook, Kozsó és Bróker Marcsi - is feltűnnek, melyek évek óta görgetik maguk előtt az adótartozást.

Magánszemélyeknél legalább 10, cégeknél 100 millió forint adóhiány szükséges ahhoz, hogy a nyilvános listán közzétegyék a nevét és a címét. A listát a sümegi Temesvári Zoltán vezeti, aki több int 831 millió forintos adóhiányt halmozott fel, a megállapított jogkövetkezmények összege 1 687 638 364 forint. Őt két cég, a budapesti B&B Biztonságtechnikai Kft. és a Hajakos Plusz Kft. követik a listán, de szintén félmilliárd forint feletti adóhiánya van a magyarországi lakcímmel nem rendelkező Dombóvári Gábornak, és esetében a megállapított jogkövetkezmények összege szintén egy milliárd forint felett van.

A jelentős összegű adóhiányosok listáján még mindig feltűnik pl. Prekuta Bálint, a Rác fürdő egyik tulajdonosa, aki azonban valamennyit lefaragott az adóhiányból; két éve még 417 millió forint feletti adóhiánnyal és közel 423 milliós jogkövetkezménnyel bírt, most ez csaknem 89 milliós adóhiányra és 183 milliós jogkövetkezményre „apadt”.

A listán még mindig szerepel Kozso, azaz Kocsor Zsolt, Zuschlag János, Bróker Marcsi, azaz Dobrai Sándorné, és a börtönbüntetését töltő Portik Tamás is, de a Google és a Facebook technológiai óriásvállalatok írországi cégei is évek óta nagyadósok, mivel nem regisztráltak reklámadó-alanyként.

Új szereplő a 10 millió forintnál nagyobb adótartozással rendelkező magánszemélyeket felsoroló listáján Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. svájci állampolgárságú főrészvényese, illetve az Urbán nápolyikat gyártó cégcsoport egyik vállalkozása is. A Napi.hu szúrta ki, hogy tízmillió forintnál több adóval tartozik Szerbin Éva és Szerbin Judit is, akik olyan cégben voltak érdekeltek, mely korábban Bártfai-Mager Andrea jelenlegi nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter nevéhez kötődött. A 2010-ben megszüntetett Dobraverő Média Kft. jogelődjét dr. Mager és Lánya Tanácsadó Kft. néven alapították 1997-ben, s tulajdonos volt benne Mager Andrea is. Később Mager volt férje, Balogh Sándor és Szerbin Éva is feltűntek tulajdonosként a vállalkozásban, míg Szerbin Judit közel három évig ügyvezetője volt a társaságnak. A G7 írta meg, hogy Balogh - aki pl. a 2017-es budapesti vizes vb gazdasági igazgatója volt, és a Magyar Afrika Társaság elnöke, míg utóbbi vezetőségének tagja Szerbin Éva - eddig kb. kétszáz cégben fordult meg, melyek többsége már nem működik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!