szerző:
hvg.hu

Ha van egy brazil város, amely minden külföldiből lelkesedést vált ki, az Rio de Janeiro. Fantasztikus tengerparti strandjával, a Copacabanaval vagy a Corcovado hegyen lévő Krisztus szoborral. Rio az álmok városa - volt.

Brazília 2014-ben foci vébét, Rio pedig 2016-ban olimpiát rendezett, tehát özönlöttek a turisták. De 2016 óta Rióban 16 nagy szálloda zárt be. Akkor, az olimpia évében 85 ezer fős plusz rendvédelmi dolgozót vezényeltek a városba, hogy a turisták biztonságban érezhessék magukat. Az olimpiának vége lett, az extra rendőri különítmény távozott. A drogkereskedelemből élő bűnbandák visszatértek. 2017-ben Rióban 6730 ember lett gyilkosság, vagy rendőri erőszak áldozata. A múlt évben a rendőrség végrehajtott egy nagy akciót a bűnbandák ellen, 4200 fős különleges erőt vezényeltek Rióba. Valamelyest sikerült visszaszorítani a bandákat, de a brutális utcai tűzharcoknak rengeteg civil áldozata is volt, őket a célt tévesztett golyók ölték meg.

 Tavaly a riói szállodák foglalási mutatója 64 százalékra csökkent. 2012-ben ugyanitt a foglalási index  82 százalékos volt. Közben például a 2012-ben olimpiát szervezett London hasznosítani tudja a játékokra létrehozott létesítményeket. A londoni sportrendezvények naptára évekre előre betelt, az olimpia óta 25 nagy sporteseménynek ad otthont a brit főváros, és ezzel hasznosítani tudja az olimpiára épített létesítményeket. De Rióban semmilyen jelentős sportesemény nem lesz a következő években. Vagyis, amit az olimpiára felépítettek, az ugyanúgy szétrohad, mint a 2004-es olimpiának otthont adó Athénban. És közben az idegenforgalmi környezet tovább romlik.

Jelenleg Rio de Janeiro hivatalos adóssága 5 milliárd dollár, holott a nagy sportesemények előtti optimista kalkulációk hatalmas bevételeket jeleztek. A kiadások messze meghaladták a befolyó pénzt, Brazília egészében és különösen az olimpiát rendező Rióban. És most itt a kaotikus belpolitikai háttér: az elnökválasztás fő esélyesének tűnt jelölt, a korábban korrupció miatt elítélt Lula da Silva a börtönből kampányolt. De most, a legfrissebb bírósági döntés szerint, kizárták az elnöki versenyfutásból. Persze ellenfelei sem vasárnapi iskolások. Közben a bűnözés egyre inkább megbénítja Latin-Amerika nagyhatalmát, amely pár éve még ígéretes fejlődési tendenciákat jelzett. Hogy mi lesz a folytatás, az még rejtély, de egy ekkora ország gazdasági csődje az egész világgazdaságra hatással lehet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!