szerző:
Lengyel Miklós

2461 euró az átlagkereset a pedagógustársadalomban, a medián pedig 2332 euró Franciaországban. Magyarországról nézve ez irigylésre méltóan magas jövedelem még akkor is, ha a megélhetési költségek magasabbak francia földön. Mégis egyre kevesebben kívánnak tanárok lenni, és egyre kevésbé elégedettek sorsukkal azok, akik ezt a hivatást választották.

 Pedig a párizsi Le Monde összeállításából kiderül, hogy a csúcskategóriában kifejezetten jól lehet keresni a tanári pályán is. A minimális havi jövedelem ugyanis 1831 euró, míg a csúcs 4151 euró. Ez magyar forintban már igen csinos összeg, Franciaországban viszont nem versenyképes: egy matektanár jobban jár, ha elmegy informatikusnak vagy épp tőzsdeügynöknek. De nemcsak a pénz jelent gondot a pedagógustársadalomnak, hanem a megváltozott társadalmi presztízs is. Hiába hallják azt, hogy a jelenlegi First Lady is tanárnő volt, aki úgy ismerkedett meg Emmanuel Macron elnökkel, hogy a középiskolában tanította őt. Az informatikai forradalom szinte megoldhatatlan kihívás elé állította a tanári kart.

Szeptembertől már tilos az okostelefon az általános iskolákban, sőt egyes középiskolákban is

A diákok jó része okostelefonnal kezdte el megismerni a világot, és ezért fölényben van oktatójával szemben. Egy kattintással juthat a legújabb információk birtokába. Mit ér ehhez képest az évtizedekkel korábban megszerzett diploma? Lifelong learning – tanítják Franciaországban is angolul a pedagógusok. Facile à dire – könnyű azt mondani – érzik ők maguk, is hiszen sem idejük ,sem lehetőségük sincs arra, hogy igazán lépést tartsanak a tudomány fejlődésével. De nemcsak az oktatás a gond.

Hogyan neveljünk öntudatos állampolgárt a huszonegyedik században?

Ezzel a kihívással kell szembenéznie a pedagógusnak, aki maga is egy kicsit tanácstalanul áll a globalizált világban az informatikai forradalom kellős közepén. A francia iskolarendszer kiválóan teljesít – általában. Csakhogy a televíziókból a kínos kivételek köszönnek vissza: a kábítószeres hajléktalanok, a terroristává lett piti tolvajok.

A pedagógusok 70%-a nő, akit a diákok egy része nem fogad el tekintélyként

Ázsia és Afrika legtöbb civilizációjában a szebbik nemet alsóbbrendűnek tekintik. A muzulmán civilizáció csak az egyik ezek közül. A tanárnőknek így gyakran vért kell izzadniuk, amíg elfogadtatják magukat a fiú gyerekek egy részével. Részben ez is indokolja, hogy egyre kevesebben akarnak tanárok lenni Franciaországban, pedig Jean-Jacques Rousseau óta a pedagógia szinte nemzeti hitvallásnak számít ezen a földön. A felvilágosodás filozófusai valamiféle laikus papoknak képzelték el a tanárokat, akik saját példájukkal nevelnek öntudatos polgárokat a hazának és a világnak. Az állam mindenben segíti őket: a közszolgálat egész életre szól. Biztos munkahelyet jelent. Ráadásul az oktatásban a közszolgálat magasabb bért is ad: 2511 euró az átlag, míg a magánszférában 2188 eurót keres átlagban egy tanár. Ennek a furcsa anomáliának az az oka, hogy sok a részmunkaidős tanár a magániskolákban.


A bankok szívesen adnak hitelt a közszolgálatban dolgozó tanároknak, hiszen a munkahelyük biztos. Ha nem következik be katasztrófa, akkor 25 év múlva sem lehet gond a lakáshitel részleteivel. A párizsi Le Monde összeállításából kiderül, keserédes a helyzet. A pedagógus nem keres rosszul Franciaországban, de nem is él túlságosan fényesen. Pályája biztos, de egy idő után nehéz motiválnia magát és a diákjait. Pedig a XXI. század ezt várja el Franciaországban is. Macron elnök tisztában van azzal: hazája lemaradt az informatikai versenyben Észak-Amerika és Kelet-Ázsia mögött. Ezért megpróbálja ösztönözni a pedagógustársadalmat is arra, hogy ne a múltra, hanem a jövőre koncentráljon. Jó példák vannak: a londoni Cityben tarolnak a francia matematikusok. A kiválóan képzett matekosok jó tőzsdeügynökök lehetnek. De hát ez az elit. Macron elnöknek és a pedagógustársadalomnak az átlag számára kell vonzó jövőképet felmutatnia, és ez nem megy könnyen Franciaországban sem.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Itthon

2025-re nagyon nagy gond lesz a pedagógushiány

Ha minden változatlan marad, akkor összeomlás előtti állapotban van az oktatás – ezt mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének új elnöke, Szűcs Tamás a 24.hu-nak adott interjúja során.

Súlyos ütközés és bírósági úgy lett a vége a vakmerő előzésnek

Súlyos ütközés és bírósági úgy lett a vége a vakmerő előzésnek

Az autópálya rossz oldalán menekült valaki egy lopott Bentley-vel – videó

Az autópálya rossz oldalán menekült valaki egy lopott Bentley-vel – videó

Tom Hanks belefutott egy születésnapi buliba és énekelt egyet az ünnepeltnek

Tom Hanks belefutott egy születésnapi buliba és énekelt egyet az ünnepeltnek

Az üzenet egyszerű: ha teszel valamit magadért, segítenek neked

Az üzenet egyszerű: ha teszel valamit magadért, segítenek neked

Megérkezett Ferihegyre a repülő, amit Törpilla és Törpapa irányítanak – videó

Megérkezett Ferihegyre a repülő, amit Törpilla és Törpapa irányítanak – videó

Két év alatt ötszörösére nőtt az öngondoskodó fiatalok aránya

Két év alatt ötszörösére nőtt az öngondoskodó fiatalok aránya