szerző:
Lengyel Miklós

Késhegyig menő vitát folytat erről a brit kormány – számol be a Daily Telegraph. A lap szerint az egészségügyi minisztérium kitart amellett a terve mellett, hogy az étlapon minden étel mellett szerepeljen ott az is, hogy hány kalóriát jelent annak elfogyasztása.

Így kívánja óvni a brit polgárok egészségét a kormány, amely nagyszabású elhízás elleni programot dolgozott ki. Az elhízásról nemcsak az derült ki, hogy komolyan megterheli a szívet és az egész vérkeringést, hanem az is, hogy az Alzheimer-kór egyik kiváltója lehet. A nagy kalóriatartalmú ételek fogyasztásától elriaszthat az, ha az étlapon számokkal illusztrálva látjuk azt, hogy mit is eszünk – állítja az egészségügyi minisztérium Londonban. Ebben valószínűleg nem is tévednek.

Csakhogy mennyibe kerül mindez?

Ezt feszegeti Mrs. Liz Truss, a londoni pénzügyminisztérium nevében. Szerinte az intézkedés a kötelező kalóriatáblázattal katasztrófa lenne a kis éttermek számára. A pénzügyes hölgy szerint 13 millió fontba kerülne a kalóriatáblázat feltüntetése az étlapon egész Nagy-Britanniában. Éttermenként ez 500 fontot jelent – mondta a Daily Mailnek. A nagy étteremláncoknak ez nem gond, de a kicsik belegebedhetnek a kalóriaszámítgatásba. Ha ugyanis változik az étlap, akkor újra kell számolni a kalóriát is. Ki fogja ezt a munkát elvégezni egy kis étteremben a skót felföldön vagy egy walesi pubban?

A pénzügyes hölgy nem hagyott kétséget: a minisztérium meg kívánja vétózni az egészségügyi minisztérium tervezett intézkedését. Csakhogy az benne van a kormány programjában. Bár Theresa May kormánya szinte kizárólag a Brexittel foglalkozik, azért az egészségügyet se lehet elhanyagolni, mert a brit polgárok véleményét az is alapvetően befolyásolja. Különösen most, hogy a Bain&Company tanácsadó cég nyilvánosságra hozta: a brit orvosok 25%-a nem ajánlaná saját kórházát a rokonainak (Németországban ez az arány 35%, Olaszországban 23, Franciaországban 15). Ráadásul a brit polgárok többsége úgy véli: mindez azért van, mert a kormány nem költ eleget az egészségügyre.

Lefújhatja-e ilyen körülmények között Theresa May a kalóriaprogramot? Kínos dilemma ez. Vagy a kisvendéglők tulajdonosai átkozzák el, mert az étlapon fel kell tüntetniük az értékeket, és emiatt vendégeket veszíthetnek el, vagy pedig a pénzügyminisztérium kéri számon a racionalitást: miért terheljük meg a kis éttermeket nagy kalóriatáblázatokkal? Londoni lapok tudni vélik, készül a történelmi kompromisszum: lesz kalóriatáblázat, de nem általánosan kötelezően. Vagyis a kisvendéglőkben a jövőben is mindenki nyugodtan annyit ehet-ihat, amennyit szeme-szája kíván, mert nem csúfítja el az étlapot egy kalóriatáblázat Nagy Britanniában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!