szerző:
hvg.hu

Franciaországban hagyomány, hogy a sportminiszteri funkcióra sikeres sportelőélettel rendelkező személyiségeket neveznek ki. Volt már a gallok földjén az utóbbi években miniszter a sikeres rögbikapitány, egy fantasztikus atléta és egy kardvívó is. De ők mind férfiak voltak.

Emmanuel Macron követte a hagyományt, de csavart rajta egyet: Laura Flesselt, az olimpia aranyérmes és számtalan nagy világversenyt megnyert legendás, fekete bőrű vívónőt nevezte ki egy éve sportminiszterré. A vívás Franciaországban is nemzeti sport. És Laura Flessel a kormány azon tagjai közé tartozott, akik még a késő tavaszi, botrányokkal terhelt időszakban is tartották magas népszerűségi mutatójukat, ellentétben az államfővel vagy a miniszterelnökkel. 10 napja Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter váratlan lemondása után várható volt némi módosítás a kabinetben. De arra senki nem számított, hogy kedd reggel, órákkal az új kabinet kihirdetése előtt a legendás vívónő is lemond. Hivatalosan személyi okokkal indokolta lelépését a kormányból.

A sajtó órákon belül kiderítette, hogy a személyes ok mögött nagyon is kézzelfogható gazdasági, pontosabban adóügyi ok rejlik. Több francia portál és az AFP is kiderítette, hogy a francia adóhatóság vizsgálatot kezdeményezett Laura Flessel „Flessel and Co” néven bejegyzett cége ellen. Ez a társaság a volt olimpiai bajnok és későbbi miniszter fényképeinek és videóinak a megjelenési jogát menedzselte. Hogy ez mit jelent, ezt konkrétan kevesen tudják.

 De például a hatalmat mindig zavaró Mediapart honlap kiderítette, hogy az adóhatóság szerint a cég hivatalos bevallásaiban több tízezer eurós jövedelmeket titkolt el. Ez az összeg Franciaországban nevetséges, említésre sem méltó. Ráadásul egyelőre szó sincs arról, hogy tényleges adócsalás történt. De van gyanú, és zajlik egy hivatalos vizsgálat. Erre reagálva egy miniszter, egy egykori olimpiai bajnok vívó mégis úgy érezte, hogy e kínos ügyet jobb lenne nem a kormány tagjaként, tehát a hatalom bástyáiból abszolút módon védett személyiségként tisztáznia. Ezt diktálja a sportszerűség. A franciáknál mindenképp.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!