szerző:
hvg.hu

A hatóság most tette közzé a jelentést.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 303 esetben összesen több mint 25 millió forint bírságot szabott ki a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen, július 1-je és augusztus 20-a között.

A Nébih honlapján olvasható beszámoló szerint  

  • 2695 vendéglátóhelyet,
  • 633 élelmiszer-előállítót,
  • 2331 élelmiszer-kereskedelmi egységet,
  • 607 rendezvényre kitelepült vendéglátót,
  • 6 főző- és 3 tálalókonyhát ellenőriztek.

Az eredmény:

  • 185 figyelmeztetés,
  • 29 esetben korlátozták a vállalkozás tevékenységét.

Összesen több mint 25 millió forint bírságot szabtak ki.

A legtöbb gond a higiéniával, a hűtéssel, a termékek nyomon követhetőségével, minőségével volt. A Nébih kiemeli, "a lejárt és a nem megfelelő jelölésű tételek előfordulási aránya csökkent, míg a fogyasztásra alkalmatlan és a nem nyomon követhető tételek aránya emelkedett".

Laboratóriumi vizsgálatot is végeztek, ezúttal a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat, a grilltermékeket, a fagylaltokat, a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket ellenőrizték. Több esetben volt gond a fagylaltokkal, baktériumot találtak bennük, és szalmonellás húsra is bukkantak.

Idén nyáron az őstermelőket is nézték: csaknem 900 őstermelőből 53-nál találtak kisebb szabálytalanságokat. Eljárást 22 esetben indítottak azért, mert az őstermelő nem a saját gazdaságából származó terméket árult.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!