Sokkoló ábra mutatja be, mi drágult még annyira, mint az alkohol és a cigaretta

Sokkoló ábra mutatja be, mi drágult még annyira, mint az alkohol és a cigaretta

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Magyarországon minden jóval az uniós szint felett drágult, és több kategóriában is dobogós lett az ország. Az egészségügyi termékek és szolgáltatások terén a tagállamok közül nálunk volt a legnagyobb áremelkedés.

Az Eurostat statisztikája szerint Magyarországot csak Izland és Románia előzi meg azon a listán, mely a dohánytermékek és az alkoholos italok árának emelkedését vizsgálta. Romániában az ezredforduló óta 726,5, Bulgáriában 408,8, míg Magyarországon 220,4 százalékos drágulás volt. Az uniós átlag 92,1 százalék, a legkevésbé Finnországban drágult az alkohol és a cigaretta (35,8 százalék).

A felmérésből az is kiderült, hogy a dohány- és alkoholos termékek kosara mellett az oktatással összefüggő termékek és szolgáltatások drágultak leginkább, uniós szinten 91,2 százalékkal. Csökkenés csak a kommunikációs eszközök és szolgáltatások árában volt tapasztalható; ez uniós szinten -21,7 százalék, de Magyarországon ez is nőtt, 9,7 százalékkal.

A listavezető minden kategóriában Románia, kivéve az egészségügyet, ott Magyarország „vezet” 156,8 százalékos drágulással. Az élelmiszerek és nem alkoholos italok kategóriájában az uniós drágulás csaknem háromszorosát, 120,3 százalékos drágulást könyvelt el Magyarország. Az éttermi és hotelszolgáltatások ára 158,5 százalékkal nőtt, az uniós átlag 56,1 százalék.

A rekreációs és kulturális javak 53,3, a közlekedés 64,4, a háztartási eszközök és berendezések 22,9, a rezsi, bérleti díjak és egyéb háztartási költségek összesen 139,3 százalékkal emelkedtek Magyarországon, ezek mértéke jellemzően mind többszöröse az uniós átlagnak. A ruházkodás ugyan "csak" 25,2 százalékkal kerül többe, mint 2000-ben, de az uniós átlag itt 0,8 százalék.