szerző:
hvg.hu

Itt a lista, mennyit lehet keresni az egyes hiányszakmákban, és az is, mennyibe kerülne elvégezni egy tanfolyamot hozzá. Megéri szakmát váltani, két-három havi fizetés ugyanis elég a képzésekre.

A magyarországi hiányszakmák listáját már hatodik éve a szakmunkások vezetik, második helyen a sofőrök, a harmadik helyen pedig a mérnökök állnak – írta a Pénzcentrum.
„A jelenlegi tapasztalatunk szerint fizikai területen hangsúlyosan a szakmunkásokra kerül a fókusz, emiatt a terület iránt fogékony álláskeresőknek javasoljuk az alábbi szakmunkákkal kapcsolatos edukációt: hegesztő, lakatos, gépi forgácsoló, villanyszerelő, elektro- és egyéb technikus, műszerész, targoncás, szerszámkészítő, sofőr” – javasolta Szecskó Mónika, a Prohuman Kft. toborzási vezetője. A fenti munkakörökben pályakezdőként nettó 200-250 ezer forintot, pár éves tapasztalattal nettó 300 ezer forintot lehet keresni, szenior tapasztalattal vagy specifikus gyakorlati hozzáértéssel a nettó 400- 450 ezer forint is hazavihető.

A rövid időn belül, akár pályamódosítással is elérhető munkakörök az IT-szektorban sem ritkák: programozó, fejlesztő, technika writer, tesztelő pozíciókhoz elég egy OKJ-s képzés is, és junior pozícióban nettó 350-400 ezer forinttól indulnak a bérek.

A lap annak járt utána, mennyit kínálnak egyes konkrét álláshirdetésekben, és mennyibe kerülne ehhez egy OKJ-tanfolyam. Egy X. kerületi cég például gépbeállítókat keres nettó 260-290 + 17 ezer forintos havi bérért. Egy elektromechanikai műszerész OKJ-s tanfolyam költsége 339 ezer forinttól kezdődik, de akár a félmilliót is elérheti, plusz a vizsgaköltséget is hozzá kell számolni. Akkor is két hónap alatt megtérül a tanulás.

Karosszérialaktosnak bruttó 320 ezer forintot kínál egy másik álláshirdetés. Az ehhez szükséges 12 hónapos, hétvégi tanfolyam ára 552 ezer forint plusz 90-100 ezer vizsgadíj, azaz három hónapi munkával ez a tanfolyamdíj is megtérül. Szakácsok akár 310 ezer forintot is hazavisznek, míg tanfolyam már 275 + 50 ezer forinttól található.

Szakképzett könyvelőt egyes esetekben már bruttó 379 ezres havi fizetésért keresnek, a mérlegképes könyvelői tanfolyam már  ára 165 +55 ezer forintért. Bérszámfejtő és tb-ügyintézőt is keresnek bruttó 375 ezres fizetésért, a tanfolyam csak 187 ezer forintba kerül. Bár az informatikai gyorstalpalók díja több mint egymillió forint, az informatikusi kezdőfizetés 350-400 ezer forint, így ez is megtérül két-három fizetésből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

Titokzatos nevet jegyeztetett be a Samsung, így hívhatják a jövő mobiljait

Titokzatos nevet jegyeztetett be a Samsung, így hívhatják a jövő mobiljait

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Ez azért nem gyenge: egész évben ingyen fognak játékokat osztogatni, kéthetente jön az újabb csomag

Ez azért nem gyenge: egész évben ingyen fognak játékokat osztogatni, kéthetente jön az újabb csomag

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban