Két bank csaknem 10 milliárd forint hitelt adott Tiborcz István projektjeire

Két bank csaknem 10 milliárd forint hitelt adott Tiborcz István projektjeire

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jutott kastélyfelújításra és állami termőföldre is.

1,9 milliárd forint kölcsönt kapott a turai kastélyra a BDPST Group, ezzel a miniszterelnök vejéhez köthető ingatlanérdekeltségek kintlévősége már megközelíti a 10 milliárd forintot. A két nagy donor az épp összefonódó Gránit és Takarékbank.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás friss bejegyzései alapján az Átlátszó azt írja, a turai Schossberger-kastélyrekonstrukciót menedzselő TRA Real Estates Kft. három szerződés alapján jutott az 1,9 milliárd forinthoz. A teljes felújításra 4,5 milliárdot teremtett elő a Tiborcz István-féle BDPST Group projektcége – ennek a pénznek tehát a 42 százalékát biztosítja a Gránit.

A cikkből az is kiderül, hogy 2016-ban Tiborcz István és nővére, továbbá édesapjuk összesen 568,9 millió forintnyi kölcsönt kaptak az akkor még részben állami tulajdonú Gránittól – ebből állami termőföldeket privatizáltak maguknak Csabdi (Tükröspuszta) közelében.

A BDPST-ingatlanérdekeltségek közül nemcsak a turait finanszírozza a Gránit: az Andrássy úti palotaszintet rejtő Downtown Development idén nyáron szintén felvett 400 millió forint kölcsönt a banktól, továbbá az egyelőre ismeretlen projektre létrehozott Bellavista Apartments Kft. is „elfogadott” egy 670 milliós hitelpakkot.

A Gránit Banktól tehát bő 3,5 milliárd forint áramlott Tiborczékhoz – további 6 milliárd pedig a Mészáros Lőrinc hátországába sorolt Takarékbanktól érkezett a belpesti Mahart–Dorottya-háztömb luxusszállóvá alakítására, melyet a BDPST Group a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő éléről távozott Szivek Norbert stábjával közösen intéz.