szerző:
hvg.hu

Néprajztudósok álomvilága, színes, olykor túlszínezett útleírások témája Pápua-Új-Guinea, ahol burjánzik a korrupció.

Az indonéz szigetvilágban, a bolygó második legnagyobb szigetének a keleti felén található a nyolcmilliós ország, amely 1975 óta független állam. Most azzal került címlapra, hogy novemberben a fővárosban, Port Moresbyben tartják az ázsiai és a Csendes-óceáni régió országainak (APEC) soros gazdasági csúcsértekezletét. Tehát állam- és kormányfők érkeznek, akiket illik megfelelően fogadni és utaztatni a csúcs alatt. Ezért Pápua-Új-Guinea kormánya negyven darab Maserati olasz luxuslimuzint rendelt, a kocsikat Milánóból légi úton szállítják majd Port Moresbybe. Aztán később egy ausztrál lap kiderítette, hogy még néhány Bentley Flying Spur szuperlimuzin is érkezik. A csúcs szervezésével megbízott miniszter közölte: az APEC értekezleteken megszokott magas szintű közlekedést kell biztosítanunk a részvevőknek.

Port Moresby a főváros is tele van kátyúkkal, vidéken pedig csak 4x4-es terepjárókkal vagy szamárháton lehet közlekedni. Minek ide a 240 km-es csúcssebességű Maserati? A méregdrágán vett kocsikat a csúcs után árverésre bocsátjuk, és a vásárlók már tülekednek az alig használt Maseratik és Bentley-k megvételére – állítja a kormány illetékese.  Az ellenzék szerint viszont ez az autóbiznisz a kormányzati korrupció brutális megnyilvánulása. Azt is mondják a kormány ellenfelei, hogy ebből a luxuskocsikra költött 10 millió euróból hatékonyan meg lehetne fékezni az újabban felbukkanó gyermekbénulási vagy a tuberkulózisjárványt.

A korrupciót vizsgáló szervezetek szerint Pápua-Új-Guinea a világ egyik legkorruptabb országa. Az egy főre elméletileg jutó 2600 dolláros GDP-jével nem a világ legszegényebb országa, de az alsó negyedhez tartozik. A hatalmas jövedelmet hozó ritka ásványokat multinacionális bányatársaságok termelik ki, és ők persze tejelnek, a nekik lehetőséget és koncessziót adó mindenkori kormánynak. (via Le Figaro, AFP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány