szerző:
hvg.hu

A francia boroshordók ugyanolyan keresettek a világpiacon, mint a parfümök vagy csúcsdivat termékei. Mégis gondban van az ágazat.

Az AFP tudósítója elképesztően kellemes illatokat érzékelt egy francia hordógyártó üzemben. Mintha pörkölt kávé, mogyoró vagy kakaó aromáját éreztem volna – összegzi benyomásait a tudósító, aki interjút készített Jean-Luc Sylvainnel, az üzem főnökével.

Évente harmincezer hordó készül itt, és nem rohammunkában. A különleges minőségű francia tölgyfából készült, finomra vágott falemezeket hosszú ideig érlelik, mint ahogy a minőségi sajtot vagy a sonkát szokás. A hordó feladata, hogy segítse érlelni a bort, de soha nem fordulhat elő egy valóban profi hordóban, hogy a fa íze domináljon a bor fölött. Ez a szakma egyik titka. A másik, hogy Franciaország hatalmas erdőiből termelik ki a hordókhoz szükséges tölgyfát. De nem mindegy, hogy mikor.

Amboise és Fontainebleau erdeiben októbertől januárig lehet beszerezni a hordókhoz szükséges tölgyfát. A többi évszakban az Újvilág és Ázsia erdeiből érkezik a nyersanyag. A világpiacon nagyon megugrott az értékes fa ára, ez nem tesz jót a kis francia cégeknek, mondja Jean-Luc Sylvain. De nem csak a világpiaci konkurencia veszélyezteti a francia hordóbizniszt. Jelenleg csak 35 ipari tanuló iratkozott be a hordógyártás technikáját oktató szakágazatra. Pedig egy hordószakértő kezdő fizetése harminc-negyven százalékkal magasabb, mint egy átlagos szakmunkásé, például egy vízvezeték-szerelőé. De a szakmai utánpótlás mégis hiányzik, és emiatt veszélybe kerülhet Franciaország jelenleg még domináns pozíciója a nemzetközi hordó bizniszben. (via Le Figaro, képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csurja Zsolt Vállalkozás

Kádár nélkül maradhat Magyarország

A mesterség kihalóban van, a gépesítés miatt már nincs szükség kézi munkára, és az oktatás is döcögős. Ráadásul egyre kevesebb és drágább az alapanyag.

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Visszatér Süsü, a sárkány

Visszatér Süsü, a sárkány

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével