Sosem látott tűzifahiány lesz, sietni kell a vásárlással - de vigyázzon, kitől vesz

Sosem látott tűzifahiány lesz, sietni kell a vásárlással - de vigyázzon, kitől vesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A munkaerőhiány miatt nincs elég fakitermelő, az illegális faanyag-kereskedők pedig álnévvel, illetve kitalált technikai azonosítóval adják fel a hirdetéseket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján adatbázist indított, mely a jogszerűtlenül feladott hirdetések adatait gyűjti.

A munkaerőhiány miatt nincsen elég fakitermelő, ezért idén akkora tűzifahiány várható, mint még soha . A kereskedők azt javasolják, aki teheti, minél előbb szerezze be a tűzifát, mert a szezonban várhatóan még nehezebben és drágábban lehet majd csak hozzájutni.

Közben egyre szaporodnak azok a hirdetések, melyekkel becsapják a vásárlót. A Nébih-hez érkező bejelentések többsége szerint az eladók nem az előre kifizetett összegnek megfelelő mennyiségű, fafajú tűzifát szállítják ki, továbbá a faanyag eredetét igazoló szállítójegyet és számlát sem adnak a vevőnek. A hatóság szerint a leggyakrabban ez a jogszerűtlen hirdetők esetében fordul elő, akik gyakran kitalált EUTR technikai azonosítóval kereskednek.

A vásárlás előtt célszerű tájékozódni az eladó személyéről és jogszerű működéséről. Ehhez a Nébih mostantól a honlapján biztosítja a jogszerűtlen hirdetések adatbázisát, amelyben összegyűjtve megtalálhatóak a fiktív technikai azonosítók, valamint az ezekhez tartozó telefonszámok is.
A KSH adatai szerint 2018 augusztusában a tűzifa ára 13,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, mázsája 3660 forintba kerül, míg tavaly nyáron még csupán 3200 forintot kértek érte.