szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felülmúlta az elemzői várakozásokat a Richter által kifejlesztett cariprazine értékesítése.

A bipoláris depresszió, major depresszió, bipoláris mánia és skizofrénia kezelésére szolgáló gyógyszer a Richter saját fejlesztésű készítménye, az amerikai Foresttel (azóta már Allergan) 2005 óta folyt a fejlesztés.

Bár a vegyületet a Richternél fedezték fel, az amerikai partnerrel folytatott közös fejlesztési munka nyomán az Allergan az USA és Kanada területére megszerezte a termékértékesítési jogokat. 2016 márciusában Vraylar márkanéven került bevezetésre az Egyesült Államokban a Richter és az Allergan közös gyógyszere, utóbbi cég harmadik negyedéves gyorsjelentéséből pedig az derül ki, hogy 138 millió dolláros forgalmat értek el – írta a Világgazdaság

Az Amerikában forgalmazott gyógyszer hatóanyag-komponensét Budapestről szállítják a partnernek. A Richter a forgalom után royalty bevételre jogosult, amely meghaladhatja a 7 milliárd forintot, mely a cég bruttó profitját növeli.

2017-ben 182,5 százalékkal nőtt a cariprazine-ból származó royalty árbevétel, amely 45,1 millió euróra emelkedett a 2016-os üzleti évben realizált 16 millió eurós értékről. A cariprazine forgalma a 2017-es üzleti évben a Richter árbevételének 3,83 százalékát tette ki.

A termék itthon a kiemelt támogatási kategóriába tartozik, ára 300 forint. Bár a cariprazine-t már Lengyelországban és más, az EU12-régióhoz tartozó országaiban is bevezették már, Magyarországon csak október közepén kapott zöld utat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jó hír jött a budapesti csapvízről

Jó hír jött a budapesti csapvízről

Olaszországban április 26-tól újraindul a tantermi oktatás és nyitnak a teraszok

Olaszországban április 26-tól újraindul a tantermi oktatás és nyitnak a teraszok

Kiderült, mit rejt a 166 éves időkapszula, amit az esztergomi Bazilika keresztjében találtak

Kiderült, mit rejt a 166 éves időkapszula, amit az esztergomi Bazilika keresztjében találtak