szerző:
hvg.hu

A filantróp milliárdos félmillió ember életét is megmenti ezzel.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány az elmúlt hét évben 200 millió dollárt költött olyan kutatásokra, melynek eredményeképpen 20 új típusú vécét mutattak be, melyek a kórokozók semlegesítésével tiszta vízzé és trágyává alakítja az ürüléket. Gates szerint ezek a technológiák „200 év óta a legnagyobb előrelépésnek számítanak” ezen a területen.

Gates – kezében egy pohár emberi ürülékkel, mely 200 billió rotavírust, 20 milliárd Shigella baktériumot, 100 ezer parazitaféreg-tojást tartalmaz – azt nyilatkozta a bemutatón, hogy az új szanitációs technológiák segítségével félmillió újszülött élete menthető meg, és 233 milliárd dollár spórolható meg évente a kolera és hasmenés, illetve más, a szegényes szanitációs és higiéniai körülményekkel összefüggő betegségek kezelésén.

Gates „szuperérdekesnek” minősítette a California Institute of Technology fejlesztését, mely egy elektrokémiai reaktor segítségével hidrogén üzemanyag-cellákban tárolható hidrogénmolekulákká és a trágyává bontja szét az ürüléket.

Egyes városokban a vécébe kerülő anyagok fele tisztítás nélkül jut vissza a környezetbe, ez pedig jelentős veszélyforrás. Az Unicef szerint 2,3 milliárd embernek a legalapvetőbb szanitációs eszközök sem állnak rendelkezésükre. Ugyanakkor minden szanitációba fektetett dollár 5,5 dollárt fial – írja tanulmányában a WHO. Gates szerint 2030-ra az iparág évi 6 milliárd dollárt fog termelni.

Az új típusú technológiával tisztító vécéket először intézményekben, pl. iskolákban kívánják alkalmazni. Gates szerint az otthonokba akkor juthat el a szerkezet, ha csökken a technológia költsége. „A cél az, hogy ne kerüljön többe napi 5 centnél” nyilatkozta Gates. A cél pedig elérhető, tekintve hogy a produktum, azaz a tiszta víz és trágya sok országban hiánycikk.

„Majd keresni fogják a biomasszát, hogy állandóan termeljen a vécé” nyilatkozta a filantróp, aki hozzátette: „sosem gondoltam volna, hogy ennyit fogok tudni a kakiról. És azt sem, hogy a feleségem majd rám szól, ne beszéljek ennyit a vécékről és fekáliáról a vacsoraasztalnál” – írta a Bloomberg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zacher: Már nem kellek

Zacher: Már nem kellek

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában

Vigyázzon, adatait ellopó átverés a 99%-os akcióban kínált, olcsó Microsoft Office

Vigyázzon, adatait ellopó átverés a 99%-os akcióban kínált, olcsó Microsoft Office

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon