szerző:
hvg.hu

Alig egy hete lépett működésbe Svájcban a „Hívj fel, ha játszani akarsz” portál. Erre a webhelyre ingyen regisztrálhatnak azok a prostituáltak, akik a svájci törvények szerint legálisan végzik a munkájukat. Vagyis adóznak és egészségbiztosítási járulékot is fizetnek.

Az alpesi ország eddig sem büntette a prostitúciót, de az élet azt hozta magával, hogy sok lány bűnözők hálójába keveredett, és a pénzért árult szex nem volt biztonságos egészségügyi szempontból sem. Két civil szervezet két évvel ezelőtt elindított kezdeményezésére végül is létrejött a portál, amely igyekszik a lehető legbiztonságosabb mederbe terelni a prostitúciót, mind a szexmunkások, mind a kliensek szempontjából. A most létrejött portál részletes információkat ad, figyelmezteti például a túl nagyvonalú ajánlatokat tevő lányokat az egészségügyi veszélyekre. És a kliens is világosan tudja, miért fizet majd. Eddig a hasonló portálokra a beiratkozási díj minimum 150 euró volt, de ez a felület ingyenes.

Ez annak köszönhető, hogy a svájci egészségügyi hivatal és a szövetségi rendőrség 90 ezer frankos támogatást adott a portálnak. A koncepció arra épít, hogy a prostitúció akkor is virágzó üzletág, ha tiltják és művelőit üldözik, ráadásul a szervezett bűnözés elhatalmasodásához vezet.

A Franceinfónak Lea álnéven nyilatkozó lány elmondta, hogy korábban Franciaországban messzire kerülte a rendőröket, sőt sokszor menekült előlük. Svájcban viszont, ha egy lány bajba kerül, hívja a rendőröket, akik segítséget nyújtanak. Daniel Koch, a svájci egészségügyi hatóság egyik vezetője szerint ez az egyetlen járható út a bajok megelőzése. A kezdeményezés a jelek szerint sikeres, hiszen alig néhány nap alatt hatvan lány regisztrálta magát az ingyenes portálon. (via Franceinfo)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

A királynő tüntette ki a volt prostituáltat

Érdemrenddel jutalmazta II. Erzsébet brit királynő a prostitúció dekriminalizálásáért küzdő új-zélandi Catherine Healy-t. Az 1980-as években az akkor még örömlányként pénzt kereső Healy-t többször is őrizetbe vették egy wellingtoni illegális bordélyban.

Új funkció jött a Viberbe

Új funkció jött a Viberbe

Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt

Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Kiss-Rigó László egyházmegyéjének épül wellnessközpont állami milliárdokból

Kiss-Rigó László egyházmegyéjének épül wellnessközpont állami milliárdokból

Maradandó egészségkárosodás és jogellenes bilincshasználat miatt is fizetett kártérítést a rendőrség

Maradandó egészségkárosodás és jogellenes bilincshasználat miatt is fizetett kártérítést a rendőrség