Az ingyen takarító családtagokon bukhat el az airbnb-zés

Az ingyen takarító családtagokon bukhat el az airbnb-zés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Közel egy évtizede tarol az Airbnb Magyarországon, Budapest belvárosában egyre többen adják ki ilyen célra lakásukat. De azok száma is nő, akik rossz tapasztalatokat szereztek.

Akik szeretnének üresen álló ingatlanukból pénzt csinálni, vagy lakást vásárolnának befektetési céllal, könnyen gondolhatják, hogy egyszerű megoldás, hogy felregisztrálják üres lakásukat a globális hálózatba és várják, hogy külföldi vagy akár magyar turisták tucatjai térjenek be szállásért, több ezer, tízezer forintot otthagyva éjszakánként. Pedig érdemes kétszer is átgondolni az ilyen befektetést.

„Csak az lehet sikeres az Airbnb piacán, aki pontos és releváns adatok alapján üzleti tervet készít, beleszámítva a piaci lehetőségeket, a fix és rejtett költségeket és az emberi munka értékét is, az ingyen takarító családtagtól a folyton morgó szomszédig. Ez egy ugyanolyan vállalkozás, mintha szállodát tartana fent valaki” – mondja Balla Ákos, ingatlanszakértő.

A turistáknak kiadott – elsősorban belvárosi – ingatlannal kapcsolatos legnagyobb kockázat az állagromlás. A felügyelet nélküli vendégek gyakran kevésbé figyelnek arra, hogy milyen állapotban, mennyire tisztán hagynak el egy-egy lakást. Egy bulisabb társaság komoly felújítási költségeket okozhat, ha a felújítás nem történik meg, az kiadhatatlanná és hosszú távon teljesen eladhatatlanná teszi az egyébként akár könnyen értékesíthető ingatlant.

Minden utazás értékeléssel zárul, így könnyen kereslet nélkül maradhat egy-egy rossz vélemény után még egy jól árazott otthon is. A lakások tisztán tartása, felszereltségének fenntartása így elengedhetetlenül fontos, azonban sok lakástulajdonos nem számol ezekkel a költségekkel. „Nálunk a velem ellentétben kötetlen munkaidőben dolgozó lányom tudta vállalni a takarítást. Nem vált be, vitaforrás volt a tisztaság, szerintem a vendégek szállodai precizitást várnak el” – mondta a hvg.hu-nak egy lakástulajdonos. „Két évig próbálkoztam airbnb-zéssel, a lányom helyett egy időben egy cégre bíztam az ügyet, de végül a hosszú távú kiadás mellett döntöttem.”

Balla Ákos szerint a tulajdonosok fixebb és biztosabb bevételekre és kiadásokra számíthatnak, ha ingatlanjukat az albérletek között értékesítik, azaz hosszabb távra adják ki. A magyarországi 10-12 ezer lakást számláló Airbnb piacán ugyanis az optimális működés főleg akkor érhető el, ha a tulajdonos befektetőként gondolkodik és több lakást is fenntart, valamint számolva a folyamatos felújítási költségekkel is.