szerző:
hvg.hu

A napokban 85 ezer eurót fizetett egy hongkongi étterem-tulajdonos egy 850 grammos fehér szarvasgombáért a világ leghíresebb aukcióján. A piemonti Alba városában 88 éve rendezik meg a fehérszarvasgomba-árverést, amely manapság már világesemény.

De hogy a hatalmas pénzeket hozó szarvasgombák előkerüljenek a föld alól, ahhoz speciálisan kiképzett kutyák kellenek. Az északnyugat-itáliai Rodi városában 1880-ban alapították meg azt a kutyaképző központot, amit manapság már „egyetemként” emlegetnek. Az intézmény jelenlegi „rektora” Giovanni Monchiero, akinek a dédapja alapította meg az intézményt.

De milyen oktatási program zajlik?

Giovanni Monchiero az AFP-nek elmondta, három fázisból áll a képzés. Először szarvasgombaolajjal illatosított teniszlabdát tesznek a kutya orra alá, majd elhajítják. Tehát ez egy játék, amit minden kutya imád. Ha visszahozza, jutalomfalatot kap. A második szakaszban a labdát nem a szeme láttára hajítják el, hanem eldugják egy bokor alá. Ebben a keresési fázisban már szóbeli utasításokkal irányítják a kutyust. És végül a harmadik szakaszban elássák a föld alá az illatosított teniszlabdát, vagyis ugyanolyan a helyzet, mintha igazi szarvasgombát keresnének.

Ez a kutyaegyetemi oktatás valójában csak alapképzés

– ismeri el az intézmény vezetője.

A háromhetes kurzus ára 400 euró, ami még olasz mércével sem nagy pénz. De három hét után egy egyetemet végzett kutya még nem igazi szarvasgomba-felfedező. A kurzus során begyakorolt játékokat még legalább három évig kell ismételni, hetente minimum háromszor. És akkor sincs garancia a teljes sikerre, mert ez végül is a kutya egyéniségétől is függ. De az esély megvan, hogy hatalmas pénzeket érő szarvasgombát találjon a szeptember végétől január végéig tartó szezonban.

A csúcsminőségű fehér szarvasgomba ára idén kilónként 3000 és 4000 euró között van. De tavaly, amikor nagyobb szárazság volt, 6000 euróra emelkedett. A szerényebb kategóriájú fekete szarvasgomba sem bagóért kel el, hanem kilónként minimum ötszáz euróért. Ilyen árak mellett érdemes képezni a kutató kutyákat. Itáliában egyébként 200 ezren foglalkoznak szarvasgombagyűjtéssel, a biznisz éves forgalma félmilliárd euró. Hasonló nagyságrendű az üzlet Franciaországban is, ahol inkább a fekete változat gyűjthető be, de néha nagyobb mennyiségben és a franciák nem csak kutyákat, hanem finom szaglású disznókat is treníroznak a szarvasgomba felkutatására. Igaz, „disznóegyetemet” eddig még nem alapítottak. (via AFP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

A Bazilikára vetítette ki Gergő, feleségül megy-e hozzá Ninetta

A Bazilikára vetítette ki Gergő, feleségül megy-e hozzá Ninetta

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Fideszes politikust lőttek arcon egy vadászaton

Gollamként meditál Theresa May a Brexitről egy paródiában

Gollamként meditál Theresa May a Brexitről egy paródiában

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit