szerző:
hvg.hu

Nagyot nőtt a HVG Top 500 listájára felkerült cégek nyeresége, nem kis részben a külföldi vállalati eredmények megugrása miatt.

Egy év alatt 149 szereplő cserélődött ki az 500 legnagyobb nyereségű magyarországi cég listáján. A HVG évről évre összeállítja a Top 500 nyereségrekordert, és az árbevétel szerinti 500-as listát is, jellemző, hogy az árbevétel listáján alig 50 cég került fel újoncként, a nyereség alapján összeállított rangsorban háromszor ennyi.

Az eredményrangsor élén a Mol áll, 316 milliárd forint adózott eredménnyel, ráadásul a cég nyeresége jobban nőtt, mint az árbevétele (26, illetve 16 százalék a két mutató). Még nagyobb arányban, 39 százalékkal nőtt a rangsor második helyén álló OTP Bank adózott eredménye, 281 milliárd forintra.

A harmadik helyre az Eaton Enterprises Hungary Kft. került. A vállalat fő tevékenysége az, hogy részt vesz a cég-világbirodalom bevételeinek globális ide-oda tologatásában, az adózási kiskapuk kihasználásával. Tavaly olyan jól sikerült ez, hogy a magyar Eaton 210 milliárd forint nyereséggel zárta az évet.

Még inkább offshore cég a 4. helyezett Belron Hungary Kft.: a cég székhelye egy családi házban van berendezve egy szombathelyi kertvárosban, de a vállalatnak egyetlen magyarországi alkalmazottja sincs. Tavaly eladta a jogát a cégrokonságának, hogy az amerikai anyacégétől megkapott védjegyek és szabadalmak használatáért jogdíjat szedhessen, az ezért kapott pénz repítette a lista elejére.

Az 5. hely a BorsodChem Zrt.-é. A kazincbarcikai vállalat elsősorban az árak emelkedésével magyarázza, hogy megugrott a nyeresége. Ahhoz, hogy egy cég az első 100-ba bekerüljön, 6,3 milliárd forint adózott eredményre volt szükség, a Top 500 eléréséhez pedig 1,33 milliárd forint nyereség kellett.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Novák Katalin: A törvény a pénzkeresés szabadságát adja meg – videó

Novák Katalin: A törvény a pénzkeresés szabadságát adja meg – videó

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Jobb lesz a Snapdragon chipes Galaxy S10, mint a Samsung chipjével szerelt?

Jobb lesz a Snapdragon chipes Galaxy S10, mint a Samsung chipjével szerelt?

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett