szerző:
hvg.hu

Bár az uniós közvetlen földalapú támogatási kérelmek kifizetése tavasszal esedékes, a gazdák rendszeresen megkapják az előleget ősszel. Idén sokkal kevesebbet kaptak, emiatt borulnak az aszály miatt egyénként is nehezen végezhető őszi munkák, de még a bérleti szerződések és a bankhitelek is veszélybe kerülnek.

Az ez évtől hatályos közösségi jogszabályok szerint a teljes összeg legföljebb 70 százalékát fizethetik ki a tagállamok előlegként a gazdáknak október 16-november 30 között, decembertől a jövő év közepéig pedig az úgynevezett résztámogatást, vagyis a teljes összeg még ki nem fizetett részét is megkapják a termelők – írta a Népszava.

Ez idén hektáronként nagyjából 70 ezer forintot jelent, ebből 50-60 százalékra, azaz idén 35-42 ezer forintra számítottak a gazdák. Az 5 millió hektárnyi mezőgazdaságilag művelt területre beadott 170 411 kérelemre azonban a Magyar Állam Kincstár (MÁK) alig 23-24 ezer forintot fizet hektáronként.

Ennek oka, hogy a támogatás két részből áll, s 2018-ben az összeg 70 százalékát kitevő termeléshez kötött támogatás hektáronként 47 862 forint, ezért ennek 50 százalékával, 23 931 forinttal számolhatnak a gazdák. A zöldítésért járó 22-23 ezer forint felét már nem valószínű, hogy idén kézhez kapják.

Már a csökkentett előleg is óriási gondokat okoz a gazdáknak: fizetni kellene a dráguló műtrágyát, a mezőgazdasági gépek üzemanyagát és a szinte folyamatosan emelkedő munkabéreket is. Magyarországon jellemzően nagy a bérelt földek aránya, a bérleti szerződéseket pedig éppen az uniós támogatásokra számítva novemberi, decemberi határidőkkel kötik – azaz most kellene tárgyalni a bérleti díjról, de ha a gazda nem tud fizetni, a szerződést is felbonthatja a tulajdonos.

Sok gazda vett fel éven belül lejáró hitelt valamelyik kereskedelmi banktól, ugyancsak arra számítva, hogy ősszel hozzájuthat a támogatási előleghez. A szokásosnál kisebb összeg, illetve akik még ennyit sem kaptak eddig, bajba kerülhetnek, ha nem fizetik vissza időben a hitelt a bankjuknak – nyilatkozta a lapnak Vári Attila, vidékfejlesztési szaktanácsadó.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke szerint nemcsak a pénzhiány, az aszály is sok nehézséget okoz. A csapadékhiány miatt olyan szárazak a földek, hogy szinte lehetetlen szántani.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben

Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben

Egyedül a Trump- és az Orbán-kormány szavazott le egy menekülteket segítő ENSZ-kezdeményezést

Egyedül a Trump- és az Orbán-kormány szavazott le egy menekülteket segítő ENSZ-kezdeményezést

Az MTVA feljelentette Hadházyékat

Az MTVA feljelentette Hadházyékat

Indul az újabb plakátkampány, most épp 1,7 milliárd forintért

Indul az újabb plakátkampány, most épp 1,7 milliárd forintért

A II. kerületben kezdik majd el tesztelni az iskolabuszokat

A II. kerületben kezdik majd el tesztelni az iskolabuszokat