szerző:
hvg.hu

A line sitting, azaz az összecsukható székeken egész éjszaka üldögélő, akciókra váró vásárlók látványa eddig sem volt ismeretlen Amerikában, most azonban már cégek specializálódnak a bérsorbanállásra.

Black Friday akciókra, az új iPhone-ra, vagy éttermi foglalásokra és koncertjegyekre órákat, sőt akár egész éjszakákat is képesek várni a fanatikus vásárlók Amerikában. A line sitting jelenségét viszont új szintre emelték a cégek, amelyek bérsorbanállókat kölcsönöznek a lusta vagy elfoglalt vásárlóknak.

“Az embereknek nincs túl sok idejük” mondja a Skip the Line nevű cég alapítója és ügyvezetője, Jennifer Goff. „Ez a szolgáltatás segít nekik, hogy az tegyék, amit szeretnének.” Goff 2017-ben indította cégét, amikor egy Trónok harca tematikájú étterem nyílt Washington D.C.-ben, ahová bejutni a lehetetlennel volt határos. Goff kezdetben odament a sorbanállókhoz, és felajánlotta, hogy átveszi a helyüket - igyanak addig valamit, ő pedig sms-ben és fényképekkel tájékoztatja őket, hol tart éppen a sorban.

Goff cége azonban nem az egyetlen a piacon. A New York-i Same Ole Line Dudes nevű vállalkozás - melynek a Staurday Night Live-ra való sorbanállás a specializációja – véletlenül indult; alapítója, Robert Samuel munkanélküli volt, amikor nagy Apple-rajongóként hirdetést adott fel, hogy sorban állna a legújabb iPhone-ért. Az hirdetésre jelentkező vevő végül online megvette a telefont, míg Samuel már sorban állt – ő viszont eladta a helyét valakinek, aki hátrébb várakozott. A férfi 325 dollár keresett egy éjszaka alatt.

Darren Hromadka úgy került az üzletbe, hogy egyetemi hallgatók fizettek neki a sorbanállásért Warren Buffet előadására. A kapitalizmus Woodstock-jaként elhíresült esemény bérsorbaállóiról Buffet később azt nyilatkozta a Wall Street Journalnak, hogy „én is ezt tettem volna valószínűleg.”

Hromadka végül egy már 22 felhasználóval rendelkező applikációt indított a bérsorbanállásra, ahová spotter-ek, azaz sorbanállók, és hopper-ek, azaz a sorbanállást megspórolni vágyók is jelentkezhetnek. Utóbbiak ajánlanak egy összeget a sorbanállásért, az átlag 25 dollár óránként. Ha a vevő felbukkan, hogy átvegye a sorbanálló helyét, az app leállítja a számlálót, és részesedésének lecsípése után már utalja is az összeget a bérsorbanállónak.

Az árat a rossz idő vagy az esemény népszerűsége fel is srófolhatja. Goff szerint az átlagos várakozási idő 5 óra – ő egy óráért 35 dollárt kér, de jeles eseményekre a New York-i cég akár 85 dollár is elkérhet. (via money.com)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

Orbán: Ha Antall Józsefnek kétharmada lett volna, megspórolunk 20 évet

Orbán: Ha Antall Józsefnek kétharmada lett volna, megspórolunk 20 évet

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára