A cukrászokra, a pékekre és az építőipari vállalkozókra szállnak rá jövőre az ellenőrök

A cukrászokra, a pékekre és az építőipari vállalkozókra szállnak rá jövőre az ellenőrök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Pénzügyminisztérium kiadta az Országos Hatósági Ellenőrzési Tervet.

Munkavédelmi ellenőrzésekre számíthatnak 2019 második negyedévében a cukrászok és a pékek – ez derül ki az Országos Hatósági Ellenőrzési Tervből, amely a napokban került fel a Pénzügyminisztérium oldalára. A Varga Mihály, pénzügyminiszter jegyezte dokumentumból kiderül, hogy

a sütő- és cukrászipari tevékenység sajátosságai miatt – mint például a meleg környezetben végzett munka, veszélyes munkatérrel rendelkező gépek használata, az alapanyag- és a készárutárolók szűk keresztmetszete – a munkavállalók számos baleseti veszélyforrásnak és egészségkárosító kockázatnak vannak kitéve. A tevékenység során a korábbi években több súlyos csonkulásos munkabaleset is történt.

Ezért van szükség a vizsgálatra.

Ellenőrzésre számíthatnak jövőre az építőipari vállalkozók is, „különös tekintettel arra, hogy ennek a területnek a vállalkozásai körében az elmúlt időszakban az ágazat fellendülésével párhuzamosan nőtt a súlyos jogsértések száma”. Őket jövő márciusban és áprilisban látogathatják meg a kormányhivatalok emberei, a többi között azt nézik majd, a dolgozókat a vállalkozó bejelentette-e vagy sem.

Ezen kívül az önkormányzati adóhatóságok legalább 10 százalékánál vizsgálni kell, hogy jogszerűen indítottak-e adóellenőrzéseket, a bírságot, illetve a késedelmi pótlékot a méltányosság törvényi követelményeinek betartásával szabták-e ki.

A lakáscélú állami támogatásoknál is megnézik majd, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevétele jogszerű volt-e vagy sem, iratokat kérhetnek be.

Jövőre sem maradnak el a munkaerő-piaci ellenőrzések, nézik például