szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A párizsi metróban néha olyan zsúfoltság van, mint Tokióban, ahol miniirodákat rendeztek be a megállókban, hogy a munkahelyére igyekvő 8 millió polgár elintézhessen egy sürgős e-mailt. A Nikkei.com szerint Tokió így készül a 2020-as olimpiára, amikor a napi nyolcmillió utashoz még 1,3 millió sportrajongó is csatlakozik. Franciaország legnagyobb régiója, az Ile de France annyira fellelkesült a japán példán, hogy szerdától új programot hirdet meg a munkavállalóknak és a munkaadóknak – egyelőre kísérleti jelleggel – a La Défense negyedben.

180 ezer ember dolgozik itt, a reggeli csúcs idején fuldokolnak a metróban

Autóval reménytelen megközelíteni Párizs elegáns üzleti negyedét, ahol olyan cégek székháza áll, mint a Société Générale vagy az AXA (mindkettő bank, illetve az AXA biztosító is), az EDF (a nemzeti elektromos művek), a Total olajóriás. Külföldiek is vannak, például az Allianz biztosítótársaság. Nekik szól elsősorban Franciaország legnépesebb központi régiójának javaslata: vezessenek be rugalmas munkaidőt, illetve térjenek át a távmunkára.

Reggel 7 és 9.30 között így kulturált körülmények között lehetne utazni a metrón. Senkinek sem mindegy, hogy a munkatársak milyen hangulatban érkeznek meg a munkahelyükre. Annál is kevésbé, mert egy átlagos dolgozó naponta 1 óra 24 percet tölt el a tömegközlekedésben.

Metró – munka – alvás

A francia baloldal híres mozgósító jelszava volt ez azokban az időkben, amikor forradalmi életformaváltást sürgettek. A szociológusok ugyanis kimutatták, hogy az átlagos munkavállalónak nemigen van másra energiája és ideje, mint hogy dolgozzon és aludjon, illetve eljusson a munkahelyére és vissza. Ma már a forradalmi lendület oda, az apró reformok korát éljük. Ilyen ez a szerdán megkezdődő életforma-kísérlet is, mely átalakíthatja a munkavállalók sorsát Franciaországban, sőt egész Európában.

Maximum 15 ezer eurót kaphat egy munkavállaló, ha részt vesz a kísérleti programban

Az átállás a rugalmas munkaidőre, illetve a távmunkára különösen azoknak jelenthet gyökeres változást, akik évtizedek óta járnak be egy munkahelyre. Tisztában vannak ezzel a kísérleti program gazdái is. Ezért pénzt ajánlanak azoknak a munkavállalóknak, akik részt akarnak venni a nagy kísérletben Párizs környékén – írja a Le Figaro. A felső határ 15 000 euró (közelíti az ötmillió forintot). A feltételeket a lap nem közli, ezeket Ile de France régiója ismerteti a bátor vállalkozókkal, akik nem kívánnak úgy járni, mint a tokióiak, a japán fővárosban a metró külön személyzetet alkalmaz arra, hogy beszuszakolják az utasokat a zsúfolt kocsikba a csúcsidőszakban. A japán példa azért is aktuális, mert Tokió után Párizs rendezi a következő olimpiát 2024-ben. Nyilvánvaló, hogy az újabb rendkívüli állapotot teremt majd a párizsi metróban is. Ahol már ma is az a helyzet a csúcsforgalom idején, hogy az utasoknak gyakran valóságos közelharcot kell folytatni azért, hogy be, majd kijussanak a zsúfolt kocsikból.

Hogyan jelenjenek meg ezek után elegánsan a munkahelyen?

A La Défense negyedben a munkavállalók elitje dolgozik. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen külső benyomást keltenek. A jól fizetett munkahely nagyon komoly elvárásokat fogalmaz meg a külsővel kapcsolatban is. A minden reggeli közelharc a metróban egyáltalán nem segíti elő, hogy a 180 ezer munkavállaló úgy érkezzen meg a munkahelyére ahogy azt elvárják tőle. Ezen is változtatni kíván a kísérleti program, mely életforma forradalmat hirdet meg a metrózásban Párizs üzleti negyedében, a La Défense-ban. (via Le Figaro)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!