Kolbászból lesz a kerítés? 1000 milliárd forintot hitelez az állam a kkv-nak

Kolbászból lesz a kerítés? 1000 milliárd forintot hitelez az állam a kkv-nak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzet Bank 2019 elején indítja el a Növekedési Hitelprogram új konstrukcióját NHP fix néven.

A vállalati hitelezés volumene jelenleg megfelelő, de szerkezete nem elég egészséges – írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményében, melyben a Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) elnevezésű, 1000 milliárd forintos keretösszegű konstrukció indításáról adnak hírt.

Az MNB szerint a hosszú lejáratú hitelek aránya nemzetközi összehasonlításban alacsony, és a fix kamatozású hitelek aránya is alulmúlja a fejlettebb országokban jellemzőt. Az NHP idejében ugyan teret nyertek a hosszú futamidejű, fix kamatozású hitelek, a program kivezetését követően azonban ezek részesedése visszaesett. Piaci alapon jelenleg nem jönnek létre széles körben hosszú lejáratú, fix és kedvező kamatozású hitelek, a vállalkozások érdemi része nem tudja kihasználni hosszú távra a jelenlegi kedvező kamatszintet.

Az MNB ezért 2019 elején elindítja az új konstrukciót, melyben 0 százalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, melyet azok maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább kkv-knak. A program likviditási szempontból semleges, mert az NHP fix keretében folyósított hitelvolumenből fakadó többletlikviditás alapkamaton sterilizálásra kerül (a preferenciális betéti eszközzel).

Az NHP fix a program korábbi szakaszainál célzottabb. A harmadik szakaszhoz hasonlóan ezúttal is csak beruházási célra nyújthatók hitelek (ideértve a pénzügyi lízinget is), azonban csak forintban, 3 évnél hosszabb futamidőre, és szűkül a felhasználás köre is. Annak érdekében, hogy az NHP fix minél nagyobb arányban eredményezze a vállalkozások korszerűbbé, versenyképesebbé válásához szükséges beruházások megvalósítását, még erősebben érvényesül az az elv, hogy a vásárolt eszköznek (ingatlan esetén ideértve annak építését is) a vállalkozás saját üzleti tevékenységét kell szolgálnia, így a bérbeadási célból történő vásárlás/építés – kevés kivételtől eltekintve – nem finanszírozható a program keretében.

Az NHP eddigi három szakasza keretében eddig majdnem 40 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz több mint 2800 milliárd forint összegben. A program hozzájárult a hitelezési fordulat bekövetkezéséhez: a korábban tapasztalt csökkenő trend megállását követően a kkv-hitelállomány 2015-től növekedést mutat, amelynek dinamikája a legfrissebb adatok szerint eléri az évi 14 százalékot.