szerző:
Lengyel Miklós

A G5 digitális technológiában a kínaiak előnybe kerültek, rábízzuk-e magunkat a Huawei-re? – tette fel a költői kérdést Alex Younger. Az MI6 főnöke alma materének hallgatói előtt beszélt.

A Saint Andrews Egyetem hallgatói kissé meglepődve hallgathatták, hogy őfelsége főkémje azt jósolja, jön a Kelet, jönnek a kínaiak, mert náluk van a pénz és a tudás. A mesterséges intelligenciára és a géntechnológiára koncentrálnak, és ebben világelsők akarnak lenni 2025-ben – hívta fel a figyelmet a brit hírszerzés vezetője a BBC beszámolója szerint.

Nemcsak a briteket, hanem az amerikaiakat is zavarja

Kínában először nyílik alkalmunk arra, hogy olyan vegyesvállalatot alakítsunk, melyben a többségi tulajdon amerikai büszkélkedett Larry Kudlow a CNBC televízióban. Trump elnök gazdasági főtanácsadója elmondta azt is, hogy Buenos Airesben tárgyaltak Kína gazdaságának első számú emberével, Liu Ho miniszterelnök-helyettessel, aki jól ismeri Amerikát, hiszen a Harvard egyetemen doktorált. Az amerikaiak azért forszírozzák a vegyes tulajdonú cégekben a saját többséget, hogy a kínaiak ne nyúlhassák le az ő technológiájukat – mint ahogy eddig ezt oly gyakran megtették. A szellemi tulajdon védelme az egyik legfőbb vitapont, és ebben nem mutatkozott különösebb előrelépés. Pedig az idő sürget. Elvben 90 napja van a két óriás tárgyalóküldöttségeinek arra, hogy megállapodjanak, de a valóságban ez jóval kevesebb.

Ünnepek jönnek mindkét államban 

Az USA-ban leáll az élet karácsony és újév táján, míg Kínában a holdújév jelent hasonlóan fontos eseményt. Ilyenkor kevesen foglalkoznak közügyekkel – hívta fel a figyelmet Kína washingtoni nagykövete, aki szintén ott volt a tárgyalásokon Buenos Airesben.

1,2 billió dolláros kínai ajánlat 

Steve Mnuchin pénzügyminiszter, aki szintén a CNBC televíziónak nyilatkozott, elmondta, hogy a kínaiak hosszú listákat nyújtottak át, melyek végösszege hatalmas: 1,2 billió dollár. Ez persze csak egy keret, minden egyes tételt külön meg kell vizsgálni. A kínaiak ígéreteivel kapcsolatban nem jók a tapasztalatok – hangsúlyozta Larry Kudlow, aki elmondta, most ragaszkodnak ahhoz, hogy minden azonnal történjen, ne pedig valamikor a távoli jövőben. Például az USA ragaszkodik ahhoz, az amerikai autók vámját Kínában nullára csökkentsék 40%-ról – közölte Larry Kudlow.

Ezzel a főnökét, Donald Trumpot visszhangozta, aki Twitteren üzente a világnak, hogy zéró vámot vár a kínaiaktól az amerikai autókra. Trumpot nyomasztja az amerikai autógyártás helyzete, mert a General Motors az utóbbi időben jelentett be jelentős leépítéseket. Ha Amerika legnagyobb autós cége gyárakat zár be, akkor hogy beszéljék rá Trump emberei az európaiakat, főként a németeket, hogy építsenek gyárakat az Egyesült Államokban? Ez egyáltalán nem költői kérdés, mert Larry Kudlow elárulta: kedden tárgyalnak a német autógyárak vezetőivel Washingtonban.

A kínaiak mumusa, az európaiak kedvence lesz a főtárgyaló Pekinggel szemben

Robert Lightizer a „kemény vonal” híve, aki majd tételesen végigveszi a kínaiak ígéretlistáján szereplő tételeket – fogadkozott Trump kereskedelmi tanácsadója Navarro, aki a közszolgálati rádiónak nyilatkozott Washingtonban. Trump Lightizert nevezte ki a delegáció élére, holott eddig Mnuchin pénzügyminiszter üldögélt ott, de őt a Fehér Házban túlságosan puhának tartották. Miért szeretik Brüsszelben Robert Lightizert?

A kínaiak mumusa rámegy a szellemi tulajdonra. Ez európai érdek is?

A kínaiak nemcsak az amerikai technológiát nyúlnak le, de az európait is. Ha Trump kemény tárgyalóembere elér valamit ezen a téren, akkor Európában is örvendeznek. Egyébként kevés örömre van ok, hiszen Trump olyan előnyöket harcolt ki a kínaiaknál, melyekre az európaiak nem számíthatnak. Valóságosak ezek az előnyök?

Peking egyelőre hallgat 

A lelkendező amerikai nyilatkozatokkal ellentétben a kínaiak hallgatnak. A külügy szóvivője csak annyit mondott, hogy a megállapodással, melyet Buenos Airesben kötöttek, újra egészséges irányba mehetnek az USA és Kína kapcsolatai.

Mi van a listával, melyet Steve Mnuchin pénzügyminiszter említett, a csillagászati összeggel? – tudakolták az újságírók Pekingben. „Forduljanak a kereskedelmi minisztériumhoz” – hangzott az udvarias kitérő válasz. Hszi Csin-ping kínai elnök annyira elkötelezte magát Buenos Airesben, hogy a kínaiak ígéreteiben ezúttal meg lehet bízni – hangsúlyozta Larry Kudlow. A kínaiak stratégiája állítólag az, hogy miközben engedményeket tesznek a hagyományos ágazatokban, vagyis szóját, gabonát, autót és repülőgépet importálnak, addig igyekeznek megóvni a jövő szektorait. Egyáltalán nem akarnak ugyanis lemondani a vezető szerepről a digitális technológiában és a genetikában. 2025 a céldátum az elsőség megszerzésére, és ez nagyon közel van.

Ezért mondta azt az MI6 főnöke, a legendás „C”, hogy a Nyugatnak maximálisan koncentrálnia kell a jövő technológiáira. Nem véletlen, hogy a kínaiak okostelefonjait az USA-ban, Ausztráliában és Új-Zélandon sok helyen tiltják az államigazgatásban – mondta a brit kémfőnök, aki a fokozódó kínai befolyástól óvta a Nyugatot, amikor beszédet mondott régi alma materében, Skóciában. (via BBC, CNBC, Twitter)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Durvul a Brexit-vita

Durvul a Brexit-vita

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum