szerző:
hvg.hu

Nem a Mikulás jókedvű manói gyártják jókedvükben az éneklő Ariel babákat az Északi-sarkkörön, hanem olyan kínai munkások, akik havonta 175 órát túlóráznak.

Illegálisan hosszú munkaidők és elképesztően alacsony bérek jellemzik a kínai gyári munkások életét, de ez már nem új információ. A mostan kipattant ügy azonban mégis óriási felháborodást váltott ki; a Guardian azzal a gyárral kapcsolatban szivárogtatta ki a béreket, melyben a Disney-nek gyártják a játékokat – és ahol egy munkás havonta a maximális 36 helyett valójában 175 órát túlórázik.

A Disney egyik legnépszerűbb terméke, az éneklő Ariel babát a gyerekek hiedelme ellenére nem a Mikulás boldog kis manói gyártják az Északi-sarkkörön, hanem egy olyan gyári munkások a kínai Heyuan-beli Wa Tung-gyárban, akik minden elkészült baba után mindössze 3,6 forintot kapnak.

A Solidar Suisse jogvédő szervezet és a China Labor Watch a Guardin-ben közölte jelentését a gyárban tapasztaltakról. A jelentés szerint a munkások óránként 300 forintot keresnek – emiatt olyan keveset keresnek, hogy muszáj nekik minél több túlórát is vállalni –, valamint nem jár nekik szabadság és betegszabadság sem. A gyárban a Disney-nek és a Mattel-féle Fisher Price-nak is gyártanak játékokat. Ha valaki olyan beteg, hogy nem tud dolgozni, három nap után elbocsátják.

A gyárban naponta 2400 Ariel babát gyártanak, a babák 35 fontért, azaz 12.600 forintért kerülnek az üzletek polcaira. A munkások egy baba után 4 pennyt, azaz kb. 3,6 forintot kapnak. Míg a kínai átlagkereset 7.665 jüan, a gyár dolgozói túlórákkal ennek kevesebb mint felét, 3 ezret (124 ezer forintot) visznek haza.

Míg a vezetőségben a férfiak aránya 90 százalék, a munkások 80 százaléka nő, a jelentés szerint elsősorban 45 év feletti, aluliskolázott, engedelmességre hajlamos nők, „akiknek fontosak a gyerekeik és a családjuk”. A munkások a rövid gyártási szünetekben az asztalra borulva alszanak, többségük a fizikai fájdalmak mellett homályos látásra és szédülésre panaszkodik – tárta fel a jelentés.

A jogvédő szervezet most a bérek emelését követeli a Disney-től. A Disney egyébként tagja egy olyan, más nagy játékgyárakat is tömörítő szervezetnek (az Ethical Toy Programnak), melynek az a célja, hogy javítsa a játékgyárakban dolgozók munkakörülményeit – és ez a szervezet korábban gond nélkül átengedte a gyárat a szűrőn.

(Kiemelet képünk illusztráció.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani