szerző:
hvg.hu

Rengeteg belga polgárnak vannak befektetései, ingatlanjai, amelyekből még a relatíve kisfizetésű emberek is nagyon kényelmes nyugdíjas éveket élhetnek meg. Tehát a bankszektor Belgiumban az egyik legsikeresebb ágazat. De a technika fejlődése, a digitalizáció miatt már a nyugdíjasok sem járnak be a bankfiókokba ügyeket intézni. Ezt megteszik a neten. Így hatalmas, jól képzett, de fölösleges munkaerő halmozódott fel a belga bankoknál.

Más szektorokban, például az egészségügyben vagy a logisztikában elképesztő a képzett munkaerő hiánya. Ezért a belga bankokban foglalkoztatottak szakszervezetei egy liberális formáció kivételével most megállapodtak egy átképzési programról. A dolog lényege, hogy mindez egyénekre lebontva teljesen önkéntes. Tehát: ha valaki, aki kb. 10 éves banki szolgálat után vállalja, hogy átnyergel az egészségügybe, választása alapján egy, két, három, sőt akár négy éves képzési programot is választhat. Eközben kapja a fizetését. Persze nem akkorát, mint a bankban, de valami hasonlót, amely, ismerve a belga bérezést, a tisztes középosztályi megélhetéshez bőségesen elég. Ha végez, az állami egészségügyi szférába kerül.

Persze egy exbankár nem ágytálakat fog cserélgetni, ez a munka megmarad a kelet-európai vendégmunkásoknak. Hanem bekerül az egészségügyi szervezési apparátusba, sőt, ha hosszú átképzést vállal, pszichológiai tanácsadó is lehet. Más gazdasági szektorokban is van munkaerőhiány, például a logisztikában, ide is landolhat egy volt banki alkalmazott. Egyéni sorsokra lebontva nyilván nem örömünnep a szakmaváltás, de megfelelő informálás és a realitások kendőzetlen feltárása után minden fölöslegessé vált pénzügyi alkalmazottnak, tegyük hozzá, középfokú végzettségű kárderekből van szó, a váltás elkerülhetetlen. A magasan képzett szakembereknek nem kell szakmai pályafutást módisítaniuk. De a váltás a szerényebben kvalifikáltaknak sem kötelezettség: aki úgy gondolja, hogy továbbra is helyt tud állni a belga bankszektorban, az maradhat, igaz az állás megtartásához egyre nagyobb konkurenciának lesz kitéve. (via Le Figaro, L’Echo)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Váratlan fordulat: nem a befutónak hitt Burány Béla lett a Honvédkórház sürgősségijének a vezetője

Váratlan fordulat: nem a befutónak hitt Burány Béla lett a Honvédkórház sürgősségijének a vezetője

A saját esküvőjén tartóztattak le egy körözött férfit Szentesen

A saját esküvőjén tartóztattak le egy körözött férfit Szentesen

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Szexuális zaklatás miatt őrizetbe vették a volt skót miniszterelnököt

Szexuális zaklatás miatt őrizetbe vették a volt skót miniszterelnököt

Meghalt Baránszki Tibor, aki ezreket mentett meg a II. világháború idején

Meghalt Baránszki Tibor, aki ezreket mentett meg a II. világháború idején

Két magyar filmet is díjaztak a trieszti filmfesztiválon

Két magyar filmet is díjaztak a trieszti filmfesztiválon