szerző:
hvg.hu

Már nem csak a fiatalok játszótere az állásbörze, és nem is konkrét munkát keresnek ott az érdeklődök. A munkavállalalók még mindig alig mernek hangot adni igényeiknek, pedig a Pénzügyminisztérium versenyképességi programja éppen a legveszélyeztetettebb csoportokat, a kismamákat, diákokat és nyugdíjasokat szeretné a munka világába terelni. Közben az Y-generáció már rájött, hogy csak egy élete van, és a munkahelyén is jól szeretné érezni magát.

Kutya, kismama, LMBTQ, sportos-egészséges életmód és home office – ezek az idei HVG Állásbörze hívószavai, de az utolsóval már nem sok megkérdezett kiállító dicsekszik, hiszen az otthoni munkavégzés nem számít újdonságnak. A többi támogatási forma viszont annyira friss még Magyarországon, hogy a cégek jellemzően proaktívan kínálják azoknak az érdeklődőknek, potenciális munkavállalóknak, akik még egy állásinterjún sem nagyon mernek arra rákérdezni, elég előítéletmentes-e a közösség egy coming out-oláshoz, vagy behozhatják-e magukkal a gyereket, ha nincs kire bízni. 

Jellemzően az Y-generáció mer rákérdezni egy állásinterjún arra, milyen életformákat támogat az adott cég. Az Instalent nevű, multinacionális vállalatokkal és feltőkésített startupokkal dolgozó cég alapítója, Parti Gergely szerint az ő esetükben már alapelvárás a fenti életmódok támogatása, és gyakran többet nyom a latban, mint hogy 50 ezer forinttal többe fizet-e a cég a versenytársánál.

Ha a családjuk elől titkolják, a munkahelyen sem bújnak elő az LMBT-közösség tagjai

A diverzitás minden magára valamit is adó nagyvállalatnál hívószó, és Magyarországon sokszor proaktívan alkalmazzák a nyugati cégek, azaz nem munkavállalói igény alapján jönnek létre családbarát támogatási formák, vagy az LMBT-közösség tagjainak szóló programok. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az LMBTQ-közösség tagjai nagy számban titkolják kollégáik elől másságukat.

Ludvig Orsolya, a Mercedes-Benz kommunikációs igazgatója szerint bár a Daimler csoport kiemelten foglalkozik a diverzitás kérdésével, ímelyben a korosztályi, a nemzetiségi és a szexuális hovatartozás kapcsán is segítséget nyújtanak a dolgozóknak, Kecskeméten erre nem indultak külön programok. Ez azonban az ő esetükben annak köszönhető, hogy „a gyárban egyik sem merül fel problémaként, nagyon nyitott és összetartó a közösség”.

Üzemi bölcsi és rugalmas munkaidő kellene a kismamáknak

A kismamák, nyugdíjasok és diákok munkaerőpiaci aktivizálását már a Pénzügyminisztérium friss Versenyképességi programja is szorgalmazza, és úgy fest, mintha a cégek a kismamák visszatérésére és rugalmas foglalkoztatására lennének a legkevésbé felkészülve. Az olyan munkaadók, mint a Mercedes, ahol üzemi bölcsőde, óvoda és iskola is biztosított, itt komoly versenyelőnybe kerülnek, ők viszont a kutyabarát munkahelyet nem tudják garantálni, hiszen veszélyes lenne állatot behozni az üzem területére. és a home office vagy  részmunkaidő sem valósítható meg minden pozícióban.

A kismamákat azonban részmunkaidőben jellemzően csak akkor veszik fel a céghez, ha a szülés előtt teljes munkaidőben dolgoztak ott – mondta a hvg.hu kérdésére Polyák Dóra, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Producteam senior projektvezetője, aki szerint ez jellemző a nyugdíjasok foglalkoztatására is: a piaci igények felmérése után tavaly életre hívott nyugdíjas-szövetkezetükből például szinte kizárólag csak visszafoglalkoztatják a nyugdíjba vonult kollégáikat a cégek.

©

Alig van idejük dolgozni az egyetemistáknak, pedig a cégek várják őket

Polyák Dóra szerint egyértelműen nőtt az igány a diákmunka iránt is, és már nemcsak a klasszikus szórólapozós-árufeltöltős pozíciókba keresik őket a cégek, amelyek ráébredtek, hogy érdemes még tanulmányaik alatt magukhoz kötni a későbbi munkavállalót. Míg korábban a diákok hálásak voltak  egy-egy összetettebb munka lehetőségéért, ma a speciálisabb szaktudást igénylő feladatokra – melyhez például mérnöki tanulmányok kellenek - már a Producteam-nek kell vadásznia a diákokat.

„Komoly probléma, hogy a képzési idők lerövidültek, gyorsabban tolják le a tananyagot az egyetemen, így egyre kevesebb idejük van a diákoknak a munkára” magyarázta Polyák, miért viszik el a cégek azonnal a piacra kilépő képzettebb diákokat.

Mindenkinek így kellene bérről tárgyalnia, de csak az Y-osok mernek

A most piacra lépő Y-generációsok teljesen máshogy állnak a bértárgyaláshoz, mint az idősebb munkavállalók, de a fizetési alku szabályait nemcsak az ő elvárásaik, hanem a munkaerőhiány is formálta. Parti Gergely szerint nemcsak az a kőbe vésettnek hitt szabály avult el, hogy aki előbb mondja ki a bérösszeget – legyen az a potenciális munkavállaló vagy a munkáltató – rosszabb alkupozícióba kerül, de az sem jó, ha sávos bérigényt ad meg az álláskereső, mert biztosan az alsó értékből indulna ki a munkaadó.

„A sáv közepét érdemes bemondani az álláskeresőnek, és onnan mozdulni fel vagy le annak függvényében, hogy milyennek találjuk a csapatot, a konkrét munkát, vagy van-e kötelező túlórázás” magyarázza a szakértő, aki szerint 20 százalékos béremelés alatt nem érdemes munkahelyet váltani, inkább a jelenlegi munkáltatótól kell az emelést kialkudni.

Emlékszik még az offline álláskeresésre? Újra van értelme

Az sem ritka, hogy az álláskereső a Facebookon keresi fel a kiszemelt cég kollégáit, hogy a tárgyalás előtt az ottani bérekről érdeklődjön. Parti szerint a neten elérhető fizetési felmérések is segítenek a bérigény kialakításában, de a legfontosabb a személyes kommunikáció a céggel.

 „Felértékelődött az offline álláskeresés, az ajánlás nemcsak a munkaadó, hanem a munkavállaló figyelmét is felkeltheti. Offline lehet elérni a passzív álláskeresőket is, például olyanokat, akik alapvetően nem akarnak váltani, de ha hallanak egy érdekes projektről, elcsábíthatók” hozott példát az Instalent-alapító, aki több mint 33 országban 110 partnerüket győzte meg arról, hogy osszák meg egymással nyitott pozícióikat és jelöltjeiket is.

A munkavállalók csemegéznek a cégek között

Hajdú Csongor, a HVG állásbörze szervezője szerint  az állásbörzék sem arról szólnak már, mint néhány éve: korábban a látogatók elsődleges célja az elhelyezkedés volt, most elsősorban inkább tájékozódni érkeznek, és személyes tapasztalatokat akarnak szerezni a potenciális munkaadóikról, és sokan a bérekről is itt informálódnak.

„Az állásbörze nem a fiatalok játszótere, sok a karrierváltó, és egyre több a kismama és a nyugdíjas” mondta Hajdú Csongor. Így a kiállítók között domináló autóipari szereplők és a bankok egyre több továbbképzést kínáló egyetem, illetve kifejezetten karrierváltókra fókuszáló bootcamp jelenik meg. Egyikük, a Green Fox például 4 hónap alatt képez át jellemzően karrierváltó harmincasokat programozóvá, és többségüket el is helyezi partnercégeiknél, ahol 340 ezer forintos bruttó fizetéssel indulnak.

A HVG Állásbörze ma 19 óráig, holnap, március 7-én pedig 10 és 17 óra között várja az érdeklődőket a Papp László Budapest Sportarénában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már három halálos áldozata van a Kaliforniában pusztító tűzvésznek

Már három halálos áldozata van a Kaliforniában pusztító tűzvésznek

Börtönbe küldenék a kutyáját a saját kocsijához kötő balotaszállási nőt

Börtönbe küldenék a kutyáját a saját kocsijához kötő balotaszállási nőt

Hét választás Magyarországon - 1990-2014

Hét választás Magyarországon - 1990-2014

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

„A Fideszre akarsz szavazni, ugye?” – kiabálta a szavazatszámláló

„A Fideszre akarsz szavazni, ugye?” – kiabálta a szavazatszámláló