szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kellett sokat várni, hogy a balatoni civilek is rájöjjenek: nem szeretnék, ha a versenyt ott bonyolítanák le.

Tarlós István még február elején tájékoztatta arról a Red Bull Air Race szervezőit, hogy "a rendezvény körülményeinek elégtelensége miatt a Főváros nem tudja az engedélyeket kiadni az ez év júliusra tervezett eseményre". Vagyis itt nem lesz verseny.

Ezután már arról érkeztek hírek, hogy Zamárdi befogadta a rendezvényt, ahol július 13-14-e között zúgnának fel a repülők, azonban elképzelhető, hogy végül itt sem lesz belőle semmi: a Népszava azt írja, a Nők a Balatonért Egyesület egy, a Legfelsőbb Bíróság ítéletére hivatkozva most azzal érvel a verseny ellen,

Ha a napokon át, ismeretlen mértékű zaj-, lég- és vízszennyezéssel járó rendezvény veszélytelenségét nem bizonyítják előre, akkor a gazdasági előnyök és érvek nem mérlegelhetők, vagyis sem a bevétel, sem az országimázs növelése nem érv a környezeti veszélyeztetés ellenében.

A civil szervezet szerint a Red Bull Air Race zamárdi futama ráadásul sokkal több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz. A NABE közleményében a zöld ombudsman jelentésére is hivatkoznak, amely a budapesti versennyel kapcsolatban megállapította, hogy a környezeti terhelés miatt a rendezvény megtartása belvárosban, sűrűn beépített, lakott területen egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!