szerző:
Lengyel Miklós

A Kamerunban született fiú ontja a gólokat az ifibajnokságban, Németországban: 76 találat 50 mérkőzésen. Ráadásul úgy, hogy játékostársainak többsége három évvel idősebb nála, Yousouffa Moukoko még alig múlt 14 éves. Az amerikai sportóriás, a Nike máris megtalálta egy 10 millió eurós szponzori szerződéssel.

A Borussia Dortmund csodagyereke tudja, hogy nem lesz könnyű megfelelni a várakozásoknak, amelyeket a sportigazgató is igyekszik lehűteni. „Nagyon tehetséges fiú, de még nem tudjuk, hogy mi lesz belőle” – nyilatkozta Michael Zorc sportigazgató a fiatal sztárról. „Apám, az ügynököm, az edzőm sokat segít" – mondta az ifjú csodacsatár, aki jövő ősszel már szerepelhet a Borussia Dortmund felnőtt csapatában.

A Nike számára nem újdonság a szponzori szerződés ilyen fiatal sportolókkal, de Németországban sokan óvatosságra intenek. A Deutsche Welle felidézi az amerikai futball korábbi csodagyerekének félresikerült pályafutását. 2003-ban Freddy Adu 16 éves korában kapott egymillió dolláros szerződést a Nike-tól. Nagyon kellett a pénz a fiatal fiúnak, hiszen a családja nyomorgott. Ráadásul a szerződés szerint 3 millió dollárra nőtt volna a szponzori pénz, ha a fiú beváltja a hozzáfűzött reményeket. Enyhén szólva nem váltotta be: 14 év alatt 14 klubnál fordult meg. Most már szerződése sincs.

„ Komolyabban kellett volna vennem a sportot” – vallotta be önkritikusan az ifjú sztár, aki a Goal USA című sportlapnak elmondta, hogy a szórakozás, a lányok elvonták a figyelmét a fociról. A többi srác az öltözőben gyakran nekitámadt, mert irigyelték a milliós szerződést. A klub pedig reklámhordozónak használta éppúgy, mint a Nike. Rengeteg idejét elvették az interjúk, a rendezvények. Edzés helyett ezzel töltötte az időt. „Korábban fel kellett volna nőnöm” – vonta le a tanulságot a csodagyerek, akiből senki sem lett a futballban.

A csodagyerek brand lesz

Akár akarja, akár nem, de a tehetséges fiatal sportoló brand lesz, és ez egészen új hozzáállást követel meg a futballistáktól. Még a felnőtt sztárok is nehezen birkóznak meg ezzel az új szereppel, mely messze túlnő a futballon. Mesut Özil példája mutatta meg, hogy a politika gátlástalanul kihasználja a sztárokat. Erdogan elnök közös fotóval kampányolt Németországban, ahol az ottani törökök közül sokan épp emiatt szavaztak rá. Az edzés, a technika továbbra is nagyon fontos, de ez immár csak a szükséges, de nem elégséges alapfeltétel. A sztárnak közéleti személyiséggé kell válnia és vállalnia mindazt, ami ezzel együtt jár. 14 éves korban ez egyáltalán nem könnyű.

Minden a hozzáálláson múlik 

Ezt nyilatkozta Németország egyik ifiedzője a Reviersportban. Norbert Elgert a Schalke mágusa, olyan tehetségeket nevelt, mint Manuel Neuer, Mesut Özil vagy Julian Drexler. „A tehetséget általában túlértékelik. Fontos, de legalább ekkora jelentősége van a szorgalomnak, a hozzáállásnak” – hangsúlyozza a Schalke fociakadémiájának főnöke. A 62 éves edző szerint a mai világban az ifiedzők szerepe megváltozott. Már nemcsak a focival kell foglalkozniuk. Nemcsak az erőnlét, a technika vagy a taktika a fontos. Ma már egyre nagyobb a jelentősége a nevelésnek és a pszichológiának. „Olyanoknak kell lennünk, mint a kertészeknek, akik növényeket nevelnek. Nekünk nemcsak futballistákat kell nevelnünk, hanem olyan fiatalembereket, akik jól futballoznak. A jellem minden ilyen fiatal korban” – hangsúlyozza a legendás mester, aki oly sok fiatal tehetséget nevelt fel Németországban.

Mi lesz, ha az ifjú sztár megsérül?

A Nike szerződése óriási kockázatot jelent mindenkinek, mert olyan tempóban játsszák ma a mérkőzéseket, hogy ott nagyon megnőtt egy komolyabb sérülés veszélye. Ráadásul a fuccsba ment amerikai sztár elmondta, sokan utálják azt a pályán és az öltözőben, aki sokat keres már nagyon fiatalon. Miért te, és miért nem én? – vágják az arcába, és olykor szándékosan igyekeznek sérülést okozni a szupersztár gyereknek, aki nem szokott hozzá ehhez az ellenséges környezethez.

Yousouffa Moukoko mégcsak alig múlt 14 éves. A 10 millió eurós Nike-szerződés reflektorfénybe állította, de kérdés, hogy bírja majd a nagy figyelmet. A Deutsche Welle gyorsan fel is sorolt öt-hat ifjú sztárt, akikből nem lett nagy játékos. Kamerunból nézve persze az ifjú Yousouffa Moukoko máris a csúcson van, de senki sem tudja, hogy képes-e ott maradni. Ha hozzászokik az óriási jövedelemhez, akkor mi motiválja?

Európában még kicsit csodálkoznak ezen, de az Egyesült Államokban mindez évtizedek óta természetes. Amikor Kevin Durant-nak, a Golden State Warriors szupersztárjának gratuláltak egy bravúros kosár után, ő kissé csodálkozva megjegyezte: "13 éves korom óta ezért fizetnek, hát persze, hogy betalálok a kosárba."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mennyi önbizalma van a magyaroknak?

Mennyi önbizalma van a magyaroknak?

Váratlanul levette a világörökségi listáról a Hajógyári-szigetet a kormány

Váratlanul levette a világörökségi listáról a Hajógyári-szigetet a kormány

Vágó Gábor: "Meg lehet állítani, hogy az EU finanszírozza az orbáni rendszer kiépítését"

Vágó Gábor: "Meg lehet állítani, hogy az EU finanszírozza az orbáni rendszer kiépítését"

Megkínozta a OnePlus az új csúcsmobil szelfikameráját, látványos lett a végeredmény – videó

Megkínozta a OnePlus az új csúcsmobil szelfikameráját, látványos lett a végeredmény – videó

Francia diákok szerint a Napszállta a legjobb film Cannes-ban

Francia diákok szerint a Napszállta a legjobb film Cannes-ban

Kicsontozzák a Huaweit? Baljós dolgot közölt a Microsoft

Kicsontozzák a Huaweit? Baljós dolgot közölt a Microsoft