Alaposan odamondott a kormánynak a GVH volt elnöke, akit még Orbán Viktor nevezett ki

Alaposan odamondott a kormánynak a GVH volt elnöke, akit még Orbán Viktor nevezett ki

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nagy Zoltán egy interjúban oligarchákról, Mészáros-ménkűről és felcsúti lobbiról is beszélt.

A Válaszonline.hu azután kereste meg Nagy Zoltánt, aki 2010-ig irányította a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy Bod Péter Ákos és Jeszenszky Géza után ő is csatlakozott a volt kormánytagokból álló V21-csoportba. Azt mondta, ahelyett, hogy Orbán Viktor a 2010-es választási győzelem után letörte volna a magyarországi reformellenes lobbicsoportokat, intenzív ellenségkeresésbe kezdett Brüsszelben és a nagyvilágban – és közben saját oligarchacsapatot épített.

Az egészségügy és az oktatás központosításának például egyetlen érdemi hozadéka sincs

– jelentette ki. Szerinte „elmondhatatlanul kitekert világkép az, amelyben az egészségügy reformja annyit jelent, hogy minden évben beígérünk egy újabb szuperkórházat. A közpénzek betonba öntése nem politika, csakis biznisz. Közben pedig a háziorvosi közszolgáltatás a falvakban élők számára annyit jelent, hogy az orvosírnokkal megbeszélik, mit írjon a receptre a doktor úr, akivel élőben igen ritkán lehet találkozni, hiszen kétnaponta három órát rendel".

Az Orbán-rendszerből akkor lett elege, amikor a MÁV-nál dolgozva vissza akartak vonni több fölösleges, 100 millió forint feletti tendert, és hirtelen menesztették a tárcairányítót, illetve a teljes MÁV-ot lefejezték. Úgy fogalmazott,

beütött a Simicska-ménkű, mai nevén: a Mészáros-ménkű. Nyilvánvalóvá vált, hogy a nagypolitika nem védi meg azokat az állami vállalatvezetőket, akik ütközni mernek bizonyos lobbicsoportokkal. Sőt: egyenesen az előbbieket zavarja el.

Beszélt arról is, hogy jobb érzésű fideszes politikusok még biztatták, hogy szükség van rá, de ő többet nem akart ennek a rezsimnek a funkcionáriusa lenni.

A GVH mostani működéséről azt mondta, nyilvánvaló, hogy bizonyos tulajdonosi körök és tenderek esetében öncenzúrát gyakorolnak a szervezet vezetői. Példaként hozta a Simicska-birodalom átadását a NER-nek, amikor a hivatal hat nap alatt nyilvánította problémamentesnek öt tucat cég tulajdonosváltását. Szerinte egy teljes körű piaci vizsgálat normális esetben több hónapig tartott volna.

Kijelentette, egy, a közjót szolgáló kormányzat a versengő gazdaságban lenne érdekelt, ehhez képest „mára odáig jutottunk, hogy például az építőipari piacon csak azért folyik érdemi küzdelem, hogy ki legyen a Mészáros Lőrinc-féle kör alvállalkozója, konzorciumi társa. Maga a felcsúti lobbi nem versenyez senkivel, viszont versenyre kényszeríti a potenciális beszállítóit, hogy lejjebb szorítsa a vállalási áraikat – s így a végelszámolásnál még nagyobb monopoljáradékot szakítson. A politikában is ez a modell működik: Orbán Viktor egyetlen célja, hogy ne vele, hanem egymással versenyezzen a többi játékos”.