Közel százmilliárd forintot vettek ki 2018-ban a cégeikből a kormányközeli oligarchák

Közel százmilliárd forintot vettek ki 2018-ban a cégeikből a kormányközeli oligarchák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Soha nem jutottak akkora osztalékhoz a kormányhoz közel álló üzletemberek, mint tavaly. Az extraprofit nagy részét nem a fejlesztésekre szánják, inkább megtartják maguknak.

Pénzesőben fürdik a NER a tavalyi év után – olvasható az e heti HVG-ben. Az Orbán és a Mészáros család, valamint a kormányközeli oligarchák a 2018-as céges beszámolók szerint tavaly 65,7 milliárd forintot vettek ki a legnagyobb cégeikből, de ha az apróbbakat is hozzáadjuk, már a százmilliárd forintot közelíti az osztalék összege. Összehasonlításképp: ugyanezek a vállalatok 2010-ben még csak 1,6 milliárd forintot fialtak.

A HVG összesítette azt is, hogy 2010 óta mennyi osztalékot vettek ki a tulajdonosok ezekből a cégekből. A Mészáros család például 50 milliárd forintnál tart, Orbán Viktor apjának Dolomit Kft.-jéből pedig 8,4 milliárd forintot vettek ki, csak tavaly kétmilliárdot.

A kormányhoz közel álló üzletemberek a pénzt akkor érzik biztonságban, ha osztalékként kiveszik – derül ki az összeállításból. Úgy tűnik, hogy az extraprofit nagy részét eszük ágában sincs új gépek vagy technológia vásárlására, esetleg innovációra fordítani.

Részletek az e heti HVG-ben.

 

Hozzászólások