Miért fizetett 13 ezer fontos lakást Londonban a Brexit-párt vezérének egy brit milliomos?

Miért fizetett 13 ezer fontos lakást Londonban a Brexit-párt vezérének egy brit milliomos?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós

24 órát adott Nigel Farage-nek, a Brexit párt vezérének az Európai Parlament illetékes bizottsága, hogy választ adjon arra a kérdésre, miért nem tüntette fel képviselői elszámolásában a biztosítási üzletben érdekelt Arron Bankstől kapott támogatást.

Farage évente 102 ezer eurós fizetést vett fel az Európai Parlamentben. Ezen kívül képviselői periódusa idején mintegy 700 ezer fontos jövedelemhez jutott a különböző médiaszereplésekért. Lett volna miből lakást bérelni London egyik legelegánsabb részén, Chelsea-ben, de segítségére sietett szponzora, Arron Banks. Az üzletember a Brexit-tábor ismert támogatója, akinek támogatási gyakorlatát most éppen a rendőrség is vizsgálja.

A Channel 4 News szellőztette meg a múlt hónapban, hogy  Arron Banks havi 13 ezer fontot fizetett a szép lakásért Chelsea-ben, ezen kívül sofőr vezette luxusautót bocsájtott Nigel Farage rendelkezésére a kampány idején. A Brexit-mozgalom vezére több utazást is tett az Egyesült Államokban, ahol fogadta őt régi rajongója, Donald Trump. Erről a sajtó persze beszámolt, de arról nem, hogy az Európai Parlament képviselője miből is utazgatott az Egyesült Államokban.

 A Guardian úgy értesült, hogy az EP elnöke, Antonio Tajani az ügyet továbbította annak az öttagú bizottságnak, amely a képviselőkre vonatkozó viselkedési kódex betartásán őrködik. Ez a kódex tartalmazza azt az előírást, hogy a képviselőknek be kell számolniuk arról, ha egy harmadik személy fizeti jelentős kiadással járó utazási, illetve szállásköltségeiket. A bizottság rendkívül rövid, 24 órás határidőt adott Farage-nak arra, hogy személyesen tisztázza magát az ügyben. Erre azonban aligha kerül sor.

"Eszem ágában sincs elmenni, miféle bíróság az, amelyik újsághírekre alapozva 24 órát ad a válaszra?” – horkant föl a Brexit párt vezére, hozzátéve, hogy nem kapott magánpénzt politikai célokra. A bizottság pedig véleménye jobban tenné, ha jól ismert képviselők pénzpazarlásait vizsgálná.