Több mint 50 ezer pulykát ölnek le Komárom-Esztergom megyében a madárinfluenza miatt

Több mint 50 ezer pulykát ölnek le Komárom-Esztergom megyében a madárinfluenza miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nébih hangsúlyozta, hogy a Magyarországon forgalomba kerülő baromfitermékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatóak.

Madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban, az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendeli a baromfik zártan tartását, közölte honlapján a hatóság. A fertőzött állományban nagymértékben megemelkedett az elhullás, továbbá megjelentek a betegségre gyanút keltő klinikai tünetek is, a Nébih laboratóriumi vizsgálatai pedig vasárnap este erősítették meg a madárinfluenza jelenlétét.

A kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók. Az állategészségügyi hatóság a betegség terjedésének megelőzése érdekében, a járványügyi előírásoknak megfelelően és állami kártalanítás mellett az

Ács település melletti gazdaság teljes állományát, 53 500 pulykát leöli.

A szakemberek a gazdaság körüli 3 km sugarú védőkörzetben és 10 km sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel, a most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt hazánkban.

Nyitóképünk illusztráció.

Hozzászólások