Nyilvános a tanulmány, amelyet az Indonéziai terjeszkedésről rendelt az FKF leváltott vezetője

Nyilvános a tanulmány, amelyet az Indonéziai terjeszkedésről rendelt az FKF leváltott vezetője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kevés konkrétumot leírva elemezték, hogyan adhatnák el a budapesti kukacég tudását 10 ezer kilométerrel keletebbre.

Tizenegy millió forintért kellett írni egy tanulmányt, amelyben a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) a hulladékgazdálkodási tevékenységéhez kapcsolódó indonéziai exportstratégiáját elemzik – vette észre Tüttő Kata decemberben. Az erről szóló szerződést már akkor kötötte meg az FKF, amikor Karácsony Gergely a hivatalát elfoglalva moratóriumot rendelt el. Az Átlátszó most megszerezte a dokumentumot.

A tanulmány szerint a budapesti kukacégre nagy jövő várhat Délkelet-Ázsiában, mert „kompetenciái a teljes hulladékgazdálkodási értékláncra kiterjednek, a hulladék keletkezési pontjától annak gyűjtésén és szállításán át egészen a hulladékkezeléséig”. A projekt hosszú távú célja azonban az, „hogy az FKF által átadott szaktudás előkészítse magyarországi vállalatok számára az indonéz piacra lépést”.

Az országban igen magas a korrupció szintje, így ezt a faktort egy esetleges piacra lépés során mindenképpen szem előtt kell tartani, és felkészülni az ebből adódó váratlan eseményekre

– írták, nem Magyarország, hanem Indonézia helyzetét elemezve. Majd két bekezdéssel lejjebb megállapították, hogy a sikeres piacra lépéshez olyan partnereket kell találni, akik jó kapcsolatban vannak a helyi politikusokkal és a hatóságokkal.

Két konkrét projektlehetőséget is bemutatnak: Bali hulladékkezelésének megreformálása, valamint környezetbarát hulladékégető építése az indonéz fővárosban a sikert ígérő lehetőség a szerzők szerint.

Hozzászólások