Elbukja az árát, ha lemondja az olasz utat a koronavírus miatt

Elbukja az árát, ha lemondja az olasz utat a koronavírus miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utasbiztosítás nem terjed ki arra, ha úgy dönt, mégsem utazik.

A hétvégén nem csak Észak-Olaszországban, de további három országban ütötte fel a fejét a koronavírus, aminek már magyar fertőzöttje is van. A velencei karnevál további hivatalos programjait törölték, és a síszezon miatt is sokan utaztak vagy utaznak mostanában Olaszországba. A rossz hír azonban, hogy ha fél a vírus miatt, és lemondja az útját, akkor az utasbiztosítása nem terjed ki ilyen esetre:

az utasbiztosítás csak abban az esetben érvényesíthető, ha már megkezdtük az utazást, és akkor merül fel bármi. Ha megijed valaki, és mégsem utazik, csak abban az esetben kapja vissza a pénzét, ha kötött útlemondás-biztosítást minimum 30 nappal az út kezdete előtt – mondta Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs és értékesítési igazgatója.

Fontos azonban, hogy ennél az opciónál is akkor látjuk viszont például a repülőjegy árát, ha ellehetetlenül az abba a tartományba való ki-, vagy beutazásunk. Akár tartunk a vírustól, akár nem, az a kérdés, lehetséges-e az út, vagy sem: mivel jelenleg szabadon lehet utazni például Olaszországba, nem zártak le reptereket, ezért az útlemondási biztosítást sem tudjuk érvényesíteni, ha az ijedtség miatt nem akarunk elutazni. Két eset állhat fent ráadásul és mindkettő annak függvénye, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) utazásra javasolja-e az adott tartományt:

A szakember azt javasolja, hogy célszerű folyamatosan tájékozódni az úticélunk besorolását illetően. Utazásra nem javasolttá a KKM a kínai Hubei tartományt minősítette eddig, olasz tartományt nem érint ilyen jellegű korlátozás. Németh Péter szerint, ha kint rekedünk, akkor bár az utazás során történik a kár, egy ilyen esetben az államok is gondoskodnak általában a hazaútról, és amennyiben kénytelenek vagyunk meghosszabbítani a kintlétünket, az utasbiztosítás tartalmazhat ilyen tételt, ami fedezheti például a szállást és az étkezést. Ha kint megbetegszünk és külön orvosi kezelésre szorulunk, akkor kiterjed erre az utasbiztosításunk.

Amennyiben az utazási iroda mondja le az utat, az rajtuk múlik, hogyan kezelik a helyzetet, és nem feltétlenül tudják visszaadni a pénzt – önhibájukon kívül – hiszen előfordulhat, hogy már kifizették például a szállásfoglalást.

Maguknak az utazási irodáknak egyébként vagy teljesíteniük kell a lefoglalt utakat, vagy vissza kell adniuk a pénzt – abban az esetben, ha ők jobban megijednének, mint mi.

Hozzászólások