Felállt a kormány Facebook-munkacsoportja

Felállt a kormány Facebook-munkacsoportja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Létrejött a Digitális Szabadság Munkacsoportot, aminek az lesz a feladata, hogy átláthatóvá tegye a "nemzetközi technológiai cégek" működését.

Az Igazságügyi Minisztérium létrehozta a Digitális Szabadság Munkacsoportot, amely a nemzetközi technológiai cégek működésének átláthatóvá tételét tűzte ki célul – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter az M1-en.

Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e uralni a technikát, vagy a technika uralja majd életünket – mondta a miniszter,

aki szerint "adatokat, információkat gyűjtenek rólunk, elemzik, befolyásolják fogyasztási szokásainkat. Ha nem fizetsz egy szolgáltatásért, lehet, hogy te magad vagy a szolgáltatás. Kattintásainkkal magunkról adhatunk ki információkat."

A munkacsoport feladata, hogy a technológiai óriáscégek működését a demokratikus alapjogok, a személyes szabadságjogok és a jogállami működése szempontjából vizsgálja. Olyan konkrét kérdésekre is választ keresnek, hogy milyen jogorvoslati lehetősége van annak, akinek törlik a platformját, vagy hogy mennyire átlátható a hirdetések megjelenésének algoritmusa.

Varga Judit szerint mivel országhatárokon átnyúló tevékenységről van szó, nemzetközi összefogásban kell gondolkodni, ezért az egyeztetésekbe bevonják a technológiai óriáscégeket. A tervek szerint idén nemzetközi konferencián összegzik majd a tapasztalatokat.

A témával kapcsolatos észrevételeket a munkacsoport honlapján várják.

Hozzászólások