A Tesco hangszórókon figyelmezteti az időseket, ha el kell hagyniuk a boltot

A Tesco hangszórókon figyelmezteti az időseket, ha el kell hagyniuk a boltot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kijárási korlátozás új vásárlási szokásokat is hozott.

Nem egyszer, nem kétszer írtuk már le, de még nagyon sokszor emlékeztetni fogjuk rá olvasóinkat. Szombattól kijárási korlátozás van életben, erről alapos dolgozatban számoltunk be. Gyakorlati tanácsokat is közlünk, amolyan praktikákat, a mindennapi életből vett példákkal a „Találkozhatok a párommal? Lemehetek a nyaralóba? Járhatok futni? Kisokos kijárási korlátozás idejére” c. írásunkban.

A korlátozás a vásárlást is érinti, a 65 évnél idősebbek csak reggel 9 és déli 12 között vásárolhatnak élelmiszerboltban, gyógyszertárban, drogériában. Az Index az első nap tapasztalata után megkereste a Tesco áruházat, ott mi a helyzet a gyakorlati oldalon.

Kiderült, hogy pánikvásárlásra utaló információik nincsenek, a szombat délelőtt fennakadások, atrocitások nélkül bonyolódott le.

A 18 év alattiak alkoholvásárlási tilalmának betartásához hasonlóan működik ez a folyamat is. Amennyiben a vásárló valószínűsíthetően nem tartozik a megfelelő korcsoportba, a személy- és vagyonőr (illetve, ahol ez nem biztosított, a műszak- és áruházvezető) kollégáink udvariasan megkérik az érintett vásárlót, hogy igazolja az életkorát. Amennyiben a vásárló ennek nem tesz eleget, kollégánk udvariasan felszólítja a távozásra, és felhívja figyelmét a jogszabályban foglaltakra – írt a portálnak az áruházi sajtóosztály.

Hogy zajlik az életkori váltó az áruházban? Erről szintén a sajtóosztály adott felvilágosítást:

A hangosbemondón 8:20-kor, 8:30-kor és 8:40-kor is adunk általános tájékoztatást. Emellett 8:45-kor a hangosbemondókon keresztül (ahol nincs hangosbemondó, ezek jellemzően a Tesco expressz boltok, ott ez élőerővel történik meg) is megkérjük az áruházaink eladóterében tartózkodó 65 év alattiakat, hogy fejezzék be a vásárlást, és hagyják el az eladóteret. Ugyanezt 11:45-kor is megtesszük, amikor az eladótérben tartózkodó 65 év felettieket kérjük meg udvariasan, hogy a saját biztonságuk érdekében 12-ig fejezzék be a vásárlást, és hagyják el az eladóteret.

Hozzászólások