szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már akár napi hat órányi munkaidőre igényelhető az állami bértámogatás, viszont még mindig csak maximum a minimálbér kétszerese után, és az állam csak a kieső bér 70 százalékát fedezi. A támogatás alapja már nem a távolléti díj, hanem az alapbér, ami sok munkavállaló esetében alacsonyabb.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Április 21-én éjjel megjelent a Magyar Közlönyben a járványhelyzet miatt április 10-én bevezetett állami bértámogatási rendszer feltételeit módosító kormányrendelet.

A német példára (Kurzarbeit) bevezetett magyar bértámogatási rendszer eredeti változatát számtalan kritika érte, gazdasági szereplők, érdekképviseletek, elemzők szerint túlbürokratizált volt, a kormányhivatalok általi odaítélése bizonytalan, a támogatási összege pedig túl alacsony. Mások mellett kritizálta ez eredeti változatot a kormánnyal amúgy jó viszonyt ápoló Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

A támogatás módosítását 20-án jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A változások közül a legfontosabb, hogy a bértámogatás már akár az eredeti munkaidő 25 százalékára csökkentett foglalkoztatás esetén igénybe vehető (vagyis praktikusan a munkáltató egy teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló munkaidejét akár napi 2 órára is csökkentheti. Abban nincs viszont változás, hogy a támogatás maximálisan a minimálbér kétszeresét kitevő – tehát nettó 214 130 forintos – fizetés után igényelhető. És abban sincs, hogy az állami támogatás a csökkentett munkaidőre eső bér 70 százaléka.

A támogatásnál a kérelem benyújtásának napjára vonatkozó alapbért veszik figyelembe – az eredeti rendelet szerint még a távolléti díj lett volna a támogatás alapja. Ez sok esetben nem elhanyagolható különbség, a távolléti díj számításakor ugyanis figyelembe kell venni a munkavállaló teljesítménybérét, bérpótlékait (ha vannak ilyenek), az alapbérben ezek nincsenek benne. Ezért sok munkavállalónál az alapbér alacsonyabb, mint a távolléti díj – vagyis esetükben kisebb összeg után jár az állami bértámogatás.

A módosítás értelmében a létszámtartási kötelezettség is csak a támogatott munkaerőre vonatkozik, nem a teljes alkalmazotti állományra (statisztikai létszámra). Az előző verzió szerint a támogatásban részesített cégek gyakorlatilag nem foghattak volna leépítésbe (a statisztikai létszám nem változhatott volna), az új szabály szerint csak azt a munkavállalót nem építhetik le, akire bértámogatást igényeltek.

A bértámogatás most már egyértelműen kiterjed a munkaidőkeretben foglalkozatott dolgozókra, a távmunkára és az otthoni munkavégzésre, a munkaerő-kölcsönző cégekre, valamint az egyesületek és civil szervezetek közül azokra, amelyek nem részesülnek a költségvetésből.

Fontos adminisztratív könnyítés, hogy immár a támogatást igénylő cégeknek nem kell megindokolniuk a gazdasági nehézségek okát, illetve részletesen bemutatni a bevezetett intézkedéseket a támogatás igénylésekor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz

Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz

Duma Aktuál: 2020 legbénább bűnözői a police.hu-ról

Duma Aktuál: 2020 legbénább bűnözői a police.hu-ról

Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén

Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén