Csak két uniós ország gazdasága esett nagyobbat a magyarnál a második negyedévben

Csak két uniós ország gazdasága esett nagyobbat a magyarnál a második negyedévben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar gazdaság 14,5 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, a foglalkoztatottak száma 5,3 százalékkal csökkent. Mindkét adat a harmadik legrosszabb az unióban.

A második negyedévben az euróövezetben 11,8 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez képest az Eurostat második becslése szerint. Első becslésében 12,1 százalékos csökkenést mutatott ki az Eurostat, de a második becslésben kihozott enyhébb mértékű csökkenés is a nyilvántartás 1995-ös kezdete óta regisztrált legnagyobb visszaesés.

Az Európai Unió 27 tagállamának a bruttó hazai terméke a második negyedévben az Eurostat második becslése szerint 11,4 százalékkal csökkent a megelőző negyedévhez képest, ami kisebb, mint az első becslés volt. A második negyedévi GDP-csökkenés az EU estében is a valaha regisztrált legnagyobb.

Akkorát zuhant az EU GDP-je, mint még soha

Az egyéni vállalkozók aktivitásán látszik, hogy már jövünk ki a válságból - állítja az MNB inflációs jelentése. A jegybank szerint idén nőni fog a GDP, a munkanélküliség az év végére már alig lesz rosszabb, mint a járvány előtt volt, de a béremelkedés lassulásán látszik majd egy ideig a krízis.

Negyedéves bázison, vagyis az első negyedévhez képest Spanyolországban csökkent a GDP a legnagyobb mértékben a második negyedévben, 18,5 százalékkal. Horvátországban 14,9 százalékos, Magyarországon 14,5 százalékos volt a negyedéves GDP-csökkenés. A görög GDP 14,0 százalékkal, a portugál 13,9 százalékkal, a francia 13,8 százalékkal csökkent negyedéves bázison a második negyedévben.

Magyarország nemcsak a GDP negyedéves csökkenésében tudott dobogós helyet elérni, hanem a foglalkoztatottság csökkenésében is. A foglalkoztatottak száma a második negyedévben (a megelőző negyedévhez képest) egyetlen tagállamban tudott minimálisan, 0,6 százalékkal nőni: Máltán. Magyarországon 5,3 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma, ez a harmadik legrosszabb eredmény Írország (–6,1 százalék) és Spanyolország (–7,5 százalék) után.

Boríthatja az eddigi terveket a váratlanul rossz GDP-adat

A piac szinte meg se rezdült a hírre, hogy a magyar gazdaság százalékpontokkal mélyebb recesszióban volt a második negyedévben, mint bárki gondolta. A központi költségvetés hiányát és annak finanszírozását érinti a vártnál nagyobb visszaesés, és talán már a jegybank is kénytelen lesz elengedni örök optimizmusát.

Hozzászólások