A százmilliárdos beruházás, amit Orbán a választások előtt átadott, de még most se működik

A százmilliárdos beruházás, amit Orbán a választások előtt átadott, de még most se működik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az országgyűlési választás előtt adták át a Mol műgumigyárát, aminek akkor ősszel el kellett volna kezdenie termelni. 2020 őszén még mindig csak a próbaüzemen vannak túl – írja e heti számában a HVG.

2018-ban, szűk egy hónappal az országgyűlési választás előtt maga Orbán Viktor miniszterelnök adta át nagy csinnadrattával a projektet 12 év alatt 12 milliárd forint adókedvezménnyel támogató állam nevében a Mol és a japán JSR közös műgumigyárát. Két és fél évvel később azonban még mindig nem működik rendesen.

A Mol elismeri, hogy még csak a próbaüzemen vannak túl, jelenleg „a kereskedelmi termelés előkészítése zajlik”, ami „hamarosan” elkezdődhet. A Mol azt ugyanakkor tagadja, hogy technikai problémák lennének, a potenciális vevők visszajelzése pozitív volt, a termék minősége maximálisan megfelelt az elvárásaiknak. „A Covid-járvány miatt a vevők tesztelési időszaka elhúzódott, és a határok lezárása tovább lassította a működésbe állást. Ez sajnos a jelen helyzetben természetesnek számít” – hangsúlyozza a cég. Persze igaz, hogy a járvány az egész gazdaságban fennakadásokat okozott, azonban csak 2020 elején tört ki – az üzemet viszont már 2018 tavaszán átadták.

Hernádi Zsolt Mol-vezér már a 2018. márciusi ünnepélyes átadón elismerte, hogy szimbolikus eseményről van szó, a termelés csak az ősztől indul, azt még a gyár beüzemelése és „mikrohangolások” előzik meg. A politikai szimbolika is feltűnő volt. A polgármester nem szólalhatott fel – legalábbis Tiszaújváros első embere, az MSZP-s Bráz György nem. Szót kapott viszont Koncz Ferenc, aki ugyan Szerencset vezette, de a Fidesz színeiben. Igaz, idén júliusi haláláig Koncz a megye egyik meghatározó politikusa volt, több ciklusban országgyűlési képviselő. Helyére – és a parlamenti kétharmad megőrzéséért – a lányát, Zsófiát indítja a kormánypárt.

A cikk teljes terjedelmében az e heti HVG Gazdaság rovatában, illetve online a hvg360-on olvasható.

 

©

 

Hozzászólások