Ha esetleg dilemmázott volna, eláruljuk: nagyon megéri a kormánynak szakérteni és elemezni

Ha esetleg dilemmázott volna, eláruljuk: nagyon megéri a kormánynak szakérteni és elemezni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Százmilliókat keresnek a kormánymédia kedvelt elemzői.

Busásan profitálnak az állami megbízásokból a cégek és a kormánymédia kedvelt elemzői – a pénzügyi a beszámolókat az Mfor.hu gyűjtötte össze.

A Fidesz-közeli Nézőpont Csoport Zrt. például 2019-ben 1,2 milliárd forintos rekordbevételt ért el – az 539 millió forintos profitot a tulajdonos, a volt államtitkár, aki a miniszterelnök bizalmasa és tanácsadója, Győri Tibor pedig ki is vette osztalék formájában.

A Nézőpont Csoporthoz tartozó Médianéző Kft. az elmúlt évek eredményeihez képest átlagos árbevételt produkált 2019-ben: az 1,5 milliárd forintos bevételből (amelynek jelentős része a kormánytól érkezett) a 26 millió forintos profit kevés, a 200 milliós korábbi eredményükhöz képest.

Ugyanígy a csoporthoz tartozó Observer Budapest Médiafigyelő Kft.-nek nem kell igazán aggódnia a jövője miatt, ugyanis 2020 és 2022 között, 36 hónapon át médiaszemlézést, médiakutatást és médiaelemzést végez az Orbán-kormány számára nettó 5 milliárd forintért. Bár ez még nem látszik a 2019-es számokon: a 775 millió forintos árbevétel 21,4 millió forint profithoz volt elég.

A korábban a Nézőpont Csoporthoz tartozó Kutatópont Kft. – ami idén februártól tartozik a politikai elemző, Ágoston Sámuel érdekeltségébe – bár nem ért el kimagasló eredményt a legutóbbi üzleti évben, a 668 millió forintos árbevételnél ért már el jobb eredményt az utóbbi években, a 3,2 millió forintos profitot így is kivették osztalék formájában a cégből.

Ugyanígy Mráz érdekeltségébe tartozó Kilátópont Elemző és Médiafigyelő Kft. 2019-ben 54,8 millió forintos bevételt és 51,8 milliós profitot ért el, a korábbi szabad eredménytartalék terhére a politológus 94 millió forint osztalékot vett ki a cégből.

Hozzászólások