Bonyolultabb, drágább és lassabb is lett a csomagküldés az EU és az Egyesült Királyság között

Bonyolultabb, drágább és lassabb is lett a csomagküldés az EU és az Egyesült Királyság között

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Importként kezel minden, az Egyesült Királyságból érkező vagy oda küldött csomagot a Magyar Posta, így aztán változott az is, hogy küldhetünk levelet.

A Brexit nyomán mostanra a vámunióból is kilépett az Egyesült Királyság, ezért a Magyar Posta január 1-jétől azt is harmadik országként kezeli. Ez azt jelenti, hogy vámeljárásnak vetnek alá minden onnan érkező küldeményt – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Emiatt a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek is többletköltséggel kell számolniuk címzettként és feladóként egyaránt. És a kézbesítési idő is mindkét esetben meghosszabbodik.

Az online kereskedelem mértéke egyre nagyobb a két ország között: Magyarországra tavaly csaknem 1 millió küldemény érkezett a szigetországból. Mostantól viszont, ha brit webshopból rendelünk, a vételáron felül közterhet is kell fizetnünk.

Ez sávos rendszerben működik:

Magánszemély feladóként 45 euró értékig áfa és vámmentesen küldhet csomagot, de ajándékozási nyilatkozatot kell tennie. Még vámmentes, de már áfaköteles a 45–150 euró érték közötti csomag, 150 euró felett pedig az áfát is meg kell fizetni. További tétel a vámkezelés postai díja, amit szintén a címzett egyenlít ki.

Ha a küldemény vámköteles, csak vámáru-nyilatkozattal vesz át a posta. A társaság a lapnak küldött tájékoztatása szerint vámoltatást tekintve ugyanazok az értékhatárok, ám az árfolyamkülönbségek miatt fontban kifejezve más számokkal kell kalkulálni: 39 fontig nem számolnak fel vámot és áfát, afelett viszont vámeljárás alá kerül a csomag az Egyesült Királyságban, és a vámkezelési díjat is a címzettnek kell fizetnie.

Vállalkozások 135 font értékig csak úgynevezett EORI-számmal és a közterhek megfizetéséhez szükséges regisztrációval adhatnak fel árutartalmú küldeményt, vámeljárást csak efelett indítanak a brit hatóságok.

Hozzászólások