Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a korlátozásokat tartalmazó rendelet szerint csak munkavégzéshez szükséges árucikkeket lehet kínálni, a bútorbolt szerint ők pont ilyeneket kínálnak. Az operatív törzs nem osztja az üzlet jogszabályértelmezését.

Pénteken részletesen leírtuk, hogy a friss kormányrendelet értelmében milyen üzletekben vásárolhatunk hétfőtől számítva két héten át, amíg a járványügyi lezárások szigorúbb szakasza tart. Itt elolvashatja:

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a Magyar Közlöny várva várt száma, így végre egészen pontosan megmondhatjuk, hogy mi is zár be hétfőtől.

Cikkünkben leírtuk, hogy a rendelet értelmében minden olyan üzlet nyitva tarthat, amelyben munkavégzéshez szükséges anyagokat és eszközöket árulnak. Értelmezésünk szerint ennek a kritériumnak felelnek meg a barkácsáruházak, viszont nem felelnek meg neki a bútoráruházak. A dolog logikusnak tűnik: a barkácsboltban a szereléshez, munkákhoz szükséges nyersanyagot vásároljuk meg, a bútorboltban viszont a készterméket.

Szombaton azonban email-üzenetben jelezte egy budapesti bútoráruház (amelynek nevét jobbnak látjuk mellőzni) vezetője, hogy ők szándékuk szerint továbbra is nyitva tartanak. Saját értelmezésük szerint ugyanis a hozzájuk tartozó áruházak "sokfajta munkavégzéshez nélkülözhetetlen eszközöket értékesítenek, így ezekre nem vonatkozik a szigorítás. (pl: Irodabútorok, irodaszékek, ágyak, matracok, székek, asztalok idősotthonokba, gyerekbútorok bölcsödékbe, stb.)".

Ez első látásra elég merész értelmezés, ennyi erővel ugyanis minden létező bolt nyitva tarthatna, lényegében mindenről elmondható, hogy valakinek a munkaeszköze, a focilabdától kezdve a fonalon át a spotlámpáig, és a jogalkotónak aligha az volt a szándéka, hogy továbbra is mindenki ugyanúgy vásárolgasson, mint eddig.

Szombaton délelőtt az operatív törzsnek írt levelünkben próbáltuk tisztázni a kérdést, pár perccel cikkünk megjelenését követően érkezett meg a válasz, amely így szól:

Ahogyan a tegnap közzétett kormányrendeletből is kiderül, az üzletek nyitvatartásánál a főtevénység számít, tehát a bútoráruház nem lehet nyitva.

Ez ugyan nem részletezi, hogy miért nyakatekert dolog munkavégzéshez szükséges eszköznek nevezni egy babaágyat, mindenesetre az egyértelmű válasz alapján a bútorokat nem tekinti munkavégzéshez szükséges eszköznek.

Frissítés: A bútoráruház tulajdonosa vasárnap este közölte lapunkkal, hogy mégsem tartanak nyitva.

Hozzászólások