Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Fürjes helyett Palkovics csinál helyet a kínai egyetemnek Budapesten

Utolsó frissítés:

Domány András Szerző:

Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kínai egyetem és Diákváros is lesz Budapesten - döntötte el a kormány. Egy késő esti kormányhatározat a témát elvette Fürjes Balázs kormánybiztostól. A felelős Palkovics László miniszter lesz.

Az elmúlt napokban nagy vita folyt a sanghaji Fudan Egyetem kínai hitelből és kínai cég által felépítendő budapesti campusáról, amelyről Szijjártó Péter külügyminiszter kijelentette: nem kell félni tőle, annak ellenére, hogy az egyébként valóban színvonalas intézmény fő céljaként a Kínai Kommunista Párt politikájának megvalósítását hirdeti.

Karácsony Gergely főpolgármester tiltakozott az ellen, hogy a tervezett Diákváros helyére telepítenék a kínaiakat. Ugyanígy szót emelt a terv ellen Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester. Fürjes Balázs kormánybiztos viszont mindezt hamis hírnek nevezte: a Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg.

Egy pénteken késő este közzétett határozat most egyértelműen kimondja: a kormány fenntartja szándékát a Budapest Diákváros megvalósítására, úgy, hogy emellett a Fudan Hungary Egyetem budapesti oktatási-kutatási és adminisztratív infrastruktúrája is létrejöjjön.

Egyúttal elvették az ügyet Fürjes Balázs kormánybiztostól, akinek a Déli Városkapu Fejlesztési Programból a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, az új Csepeli Közpark és a Dunai Evezős Központ előkészítése és tervezése marad meg feladatként. A Budapest Diákváros, valamint a Fudan Hungary Egyetem megvalósítását hétfőtől a felsőoktatást amúgyis felügyelő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter irányítja kormánybiztosként, külön díjazás nélkül. A két területnek a Déli Városkapu Fejlesztési Program területétől történő lehatárolásáról április végéig kell gondoskodnia.

Hozzászólások