A napokban megkapott új útlevelével hamarosan hazatér Oroszországba, és indulni akar a jövő évi elnökválasztáson az Alekszandr Szolzsenyicin mellett talán legismertebb egykori szovjet ellenzéki, a 65 éves Vlagyimir Bukovszkij. Vlagyimir Putyin elnök - egyelőre ismeretlen - utódjelöltjével szemben azonban aligha lesz eredményes, a közvélemény-kutatók legfeljebb 5-6 százalékot adnak neki. Esélyeit tovább csökkenti, hogy a megosztott orosz demokratikus ellenzék nem állt egységesen a hazájában ritkán megforduló Bukovszkij mögé, akit egyelőre jogi akadály is gátol: az elnökjelöltnek legalább tíz évig egyfolytában Oroszországban kell élnie.

Márpedig az orvos végzettségű emberi jogi aktivista évtizedek óta külföldön él. Bukovszkij már 17 éves korában szamizdat újságot szerkesztett - ki is csapták érte a középiskolából -, a szovjet vezetést pedig azzal haragította magára először, hogy az 1960-as évek elején irodalmi gyűléseket szervezett Moszkvában, ahol egyebek között Milovan Gyilasz jugoszláv ellenzéki műveit népszerűsítette. Legnagyobb bűne mégis az volt, hogy az 1970-es évek elején Nyugatra csempészett dokumentumokkal bizonyította be: a Szovjetunióban kényszergyógykezelésnek vetik alá a politikai foglyokat. 12 évet húzott le szovjet börtönökben, munkatáborokban és a KGB által felügyelt pszichiátriai intézetekben. Megpróbáltatásai 1976-ban értek véget, amikor a chilei junta által fogva tartott kommunista Luis Corvalán szabadságáért cserébe Moszkva Nyugatra engedte.

Az angliai száműzetésben cambridge-i kutatóorvosként dolgozó Bukovszkij nyugat-európai előadásokkal és cikksorozatokkal rendületlenül ostorozta a szovjet rendszert, s amikor a birodalom szétesett, hangosan követelte a kommunista párt betiltását, a kommunista ideológia elleni új nürnbergi per lefolytatását. 1995-ben több ezer oldal titkos iratot csempészett ki laptopján a moszkvai archívumokból, majd miután egy Borisz Jelcin elnököt kritizáló írása miatt ismét megorroltak rá, évekig nem kapott vízumot. Kezdettől élesen bírálja Putyin hatalomkoncentráló elnökségét is. Az orosz belpolitikába 2002-ben kapcsolódott be ismét, társaival 2004-ben létrehozta a 2008 Bizottságot, hogy megakadályozzák Putyin jelöltjének államfői székbe kerülését.

Az örök ellenzékiként ismert aktivistának az EU-ról sincs jó véleménye, szerinte az integrációs szervezet pont olyan, mint a Szovjetunió volt, és jó úton halad afelé, hogy összeurópai elnyomó állammá váljon. 2002-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kampányt indított a BBC ellen, annak elfogultságára hivatkozva. Rendszeresen tart előadásokat külföldön, 2003-ban - a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából - beszédet mondott a budapesti Terror Háza előtt is. Könyvei magyarul is megjelentek, például a gulágbeli évekről írott "...és feltámad a szél".

Itt a BMW kicsi nagyautója, a 2-es Grand Coupé

Itt a BMW kicsi nagyautója, a 2-es Grand Coupé

Az IMF megvizsgálta Magyarországot: a célok jók, ideje tenni értük

Az IMF megvizsgálta Magyarországot: a célok jók, ideje tenni értük

A Városliget Zrt. szerint Karácsony fegyvertelen a Liget-projekt ügyében

A Városliget Zrt. szerint Karácsony fegyvertelen a Liget-projekt ügyében

Borkai Zsolt bejelentette: kilép a Fideszből

Borkai Zsolt bejelentette: kilép a Fideszből

Nem oldódott meg a legendás pilótanő eltűnésének rejtélye

Nem oldódott meg a legendás pilótanő eltűnésének rejtélye

Mindig inkognitó módban böngészne? Ezt tegye

Mindig inkognitó módban böngészne? Ezt tegye