Tetszett a cikk?

Nem sikerült fellépnie a szerbiai politika főszínpadára a szerb trónörökös Karagyorgye Sándornak. Pedig az 1945-ben Londonban születetett uralkodójelölt - hivatalos nevén II. Sándor koronaherceg - mindent elkövetett népe szeretetének elnyeréséért: Szlobodan Milosevics jugoszláv államfő utolsó éveiben együttműködött a belgrádi diktátort megbuktató ellenzékkel, megtanult szerbül, felvette a jugoszláv állampolgárságot, s miután 2001-ben Belgrádba, a királyi palotába költözött, többször is jelezte, hogy szívesen beülne apja, II. Péter üresen hagyott trónszékébe.

Bár görög származású második feleségével, Katalin hercegnővel folyamatosan igyekszik bekerülni a hírekbe - fontosabb politikai ügyekben rendre közleményt jelentet meg, a vallási ünnepek alkalmából gratulál a hívőknek, felesége alapítványa pedig eurómilliókat gyűjt a szerbiai kórházaknak -, a közvélemény-kutatások szerint a szerbek legfeljebb 5-10 százaléka állítaná helyre a monarchiát. Sándor legutóbb egy német hetilapnak nyilatkozva vetette fel, Koszovó ügyében is közvetítene, ám erre eddig senki nem kérte fel.

A politikai kudarcok ellenére a család jól él. Leginkább annak köszönhetően, hogy az európai királyi famíliák körében szolidaritás dívik, s az éppen trónszéken lévők nem feledkeznek meg a korona nélküliekről. Rokonok tekintetében pedig Sándorék jól el vannak eresztve: az angol, az orosz, a dán, a spanyol, a portugál és a görög udvar is a nagy család része. Sándor hivatalosan is II. Erzsébet - sokadik - trónörököse volt, amíg egy katolikus hölgy feleségül vételével ki nem zárta magát e körből.

Mérsékelt politikai befolyásának egyik oka, hogy jóval liberálisabb elveket vall, mint a szerbek többsége, s annak ellenére is az EU-tagság odaadó híve, hogy Brüsszel a jelek szerint előbb-utóbb elismeri az albán többségű Koszovó függetlenségét. Az is ront helyzetén, hogy a súlyos belpolitikai viták háttérbe szorítják a monarchia helyreállításának az ügyét, így a média nemigen veszi a fáradságot, hogy meghallgassa a véleményét. Tavasszal viszont változhat a helyzet: Sándor bejelentette, hogy hazaviteti az oplenovaci Karagyorgye családi temetőbe édesapja, a Jugoszláviából 1941-ben elmenekült II. Péter király hamvait. A trónról soha le nem mondott uralkodó újratemetése ellen többen tiltakoznak. A szerb emigráció képviselői szerint az 1970-ben elhunyt Péter végakarata az volt, hogy hamvai örökké Londonban maradjanak.

Lenyűgöző lelet került elő az apokaliptikus Pompejiből: úr és szolgája testét rekonstruálták

Lenyűgöző lelet került elő az apokaliptikus Pompejiből: úr és szolgája testét rekonstruálták

Visszavonul Fekete László

Visszavonul Fekete László

Mindig cukormentes kólát kér? Egy 10 évig zajló kutatás szerint azzal is rosszul járhat

Mindig cukormentes kólát kér? Egy 10 évig zajló kutatás szerint azzal is rosszul járhat