Tetszett a cikk?

Állandó szónok a Vlagyimir Putyin orosz államfő elleni nagygyűléseken a 26 éves Marija Jegorovna Gajdar, az orosz liberális ellenzék új generációjának egyik legismertebb vezetője, a Demokratikus Alternatíva (DA, azaz Igen) mozgalom alapítója. A hívei körében csak Másaként emlegetett karizmatikus fiatal politikus ma a hatalom és a nacionalista szervezetek egyik fő célpontja Moszkvában. Az általa szervezett egyik megmozdulást nemrég fasiszta jelszavakat skandáló neonácik zavarták meg, máskor pedig egy Putyin-ellenes tiltakozó akció nyomán rövid időre őrizetbe vették.

A törékeny alkatú Marija öt éve vette vissza apja, Jegor Gajdar - 1992-ben fél éven át ügyvezető miniszterelnök Borisz Jelcin elnöksége idején - családnevét. Szülei viharos válását követően ugyanis rossz viszonyban volt apjával, s anyja családnevét viselve, Marija Szmirnova néven élt. Méghozzá hat éven át jó messze Moszkvától, orvos anyjával Bolíviában. "Rájöttem, mégis inkább a Gajdar családhoz tartozom" - magyarázta későbbi névváltoztató döntését a közgazdász és szociológus végzettségű, férjezett, de egyelőre gyermektelen Marija. Az angolul, németül és spanyolul is jól beszélő aktivista jelenleg az apja által vezetett gazdasági kutatóintézetben dolgozik tudományos munkatársként, s mellette közgazdaságtant tanít.

Míg a moszkvai parlamentből immár teljesen kiszorult hagyományos liberális pártok - a Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) és a Jabloko - szinte teljesen eltűntek a politikai közéletből, az SZPSZ-hez közel álló DA az internet révén igyekszik életben tartani az ellenzéki szellemet. A világhálón elérhető Gajdar-Tv-ben az ellenzékiek provokatív rövidfilmekkel froclizzák a Putyin nevével fémjelzett orosz politikai elitet. Üzeneteik lényege: egyre kevesebb a különbség a jelenlegi Oroszország, illetve az 1950-es évekbeli Szovjetunió kormányzása között, mert ahogy fél évszázaddal ezelőtt, úgy szerintük most is egy antidemokratikus csoport vezeti az országot.

A közgazdaságtól egyre inkább a politika felé forduló Marija, több orosz ellenzéki vezetővel ellentétben, már letett arról, hogy összebékítse az SZPSZ-t és a Jablokót. A sűrűsödő rendőri zaklatások ellenére sem akarja azonban elhagyni hazáját, mert abban bízik, hogy Oroszország hosszabb távon demokratizálódhat. Az utóbbi napokban szinte kiköltözött az utcára, s folyamatosan tiltakozik amiatt, hogy két héttel ezelőtt - több rendőr megverésének vádjával - letartóztatták Makszim Reznyiket, a Jabloko szentpétervári vezetőjét.

Amikor egy-egyre megvertük a franciákat – ilyen volt az Eb kilencedik napja

Amikor egy-egyre megvertük a franciákat – ilyen volt az Eb kilencedik napja

Csak beoltott szurkolók lehetnek a nézőtéren a 2022-es foci vb-n

Csak beoltott szurkolók lehetnek a nézőtéren a 2022-es foci vb-n

Hogyan néz filmet egy pszichológus?

Hogyan néz filmet egy pszichológus?