Tetszett a cikk?

Századok óta vendégszerető nép vagyunk. De miért kell a hollandoknak mindig más kultúrákhoz alkalmazkodniuk? Azt mondom, elég ebből! Ilyetén szavakkal lelkesítette híveit Rita Verdonk tapsviharral fogadott programbeszédében, amikor az amszterdami kikötő utasvárójában a minap megalakult új mozgalma, a Büszke Hollandiára (TON). Az 52 éves politikus - aki 2003-tól négy éven át vezette a bevándorlási ügyeket felügyelő tárcát - a holland közéletben szokatlan, látványos gálaműsorral ünnepelte visszatérését a politikába, pár hónappal korábban lépett ki ugyanis a jobbközép liberális Szabadság és Demokrácia Néppártból (VVD).

A kereszténydemokrata-liberális koalíciót keményvonalas bevándorlásellenes politikájával 2006 nyarán válságba sodró Verdonk nem hazudtolta meg magát. Azzal az üzenettel igyekszik híveket toborozni a közvélemény-kutatások szerint a parlamenti mandátumok 13-16 százalékát megszerezni képes új képződményének, hogy a bevándorlás miatt veszélybe kerültek a holland társadalom normái és értékei, ezért szigorú integrációs és menedékpolitika szükséges. Szóvá tette a közbiztonság romlását és azt is, hogy az állandó dugók miatt csúcsidőben járhatatlanok az autópályák. Az össznépi bosszúságokra reagáló lózungok csak kiindulópontjai a Verdonk-mozgalom programjának, amelyet a politikus internetes konzultáció révén akar formába önteni.

A szociológus és kriminológus végzettségű, kétgyerekes Verdonk az 1980- 1990-es években a büntetés-végrehajtás és az igazságügyi minisztérium egyre magasabb beosztásaiban dolgozott, környezete szerint munkatársait tekintélyelvű stílusban irányította. Amszterdami beszédében lényegében kiállt a Korán-ellenes filmjével szinte a teljes holland politikai osztályt maga ellen hangoló Geert Wilders mellett, aki 2004-ben szintén a VVD-t hagyta ott, hogy létrehozza saját, Hollandia iszlamizálódása ellen küzdő pártját. A multikulturalizmusból kiábrándult hollandok lappangó félelmeit akarja meglovagolni Verdonk is. A szavazóbázisába tartozók állítólag betiltanák az arcot is elfedő burka viselését, nem engednék újabb mecsetek építését, és ellenzik a bevándorlók családegyesítését.

A miniszterként vas Ritaként emlegetett politikusnő, egyetemi évei alatt, az 1970-es évek második felében egy szélsőbalos csoport aktivistájaként még a szabadságvesztésre ítéltek jogaiért küzdött. A világ azonban sokat változott: 2004-ben két szélsőbaloldali aktivista miniszteri ténykedése elleni tiltakozásul lefröcskölte ketchuppal. A rendszerellenességet azonban szemlátomást nem vetkőzte le: a napokban megnyugtatta a választókat, hogy pártlistáján a jelenlegi hágai politikai elit egyetlen tagját sem látják majd viszont.

Újabb kutatási eredmény ad választ arra, miért alakulhat ki az autizmus

Újabb kutatási eredmény ad választ arra, miért alakulhat ki az autizmus

Orbáni értékeket vallanak magukénak a szavazók, de a Fidesznek nincs tartaléka

Orbáni értékeket vallanak magukénak a szavazók, de a Fidesznek nincs tartaléka

Nem koronavírusos a Bécsben kórházba került magyar nő

Nem koronavírusos a Bécsben kórházba került magyar nő