David Miliband: irány a brit miniszterelnökség

Utolsó frissítés:

"A Munkáspárt bölcsen tenné, ha csendben elmozdítaná Gordon Brownt, és David Milibandet ültetné a helyére" - adott kéretlen tanácsot politikai ellenlábasainak a konzervatív Boris Johnson, London új polgármestere. Ezzel persze nem mondott nagy újdonságot: Nagy-Britanniában egyre többen vélik úgy, hogy a politikai baklövéseket halmozó Brown helyett a 43 éves külügyminiszternek kellene a minapi helyhatósági választáson csúfos vereséget szenvedett Munkáspárt, illetve a kormány élére állnia. Sőt a napokban egyes brit lapok már arról cikkeztek, hogy Miliband jövőre akár Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az örökébe is léphet.

A Tony Blair volt miniszterelnök által átformált, harmadik utat hirdető Munkáspárt balszárnyához sorolt, a klasszikus szociáldemokrácia nézeteit valló Miliband otthonról hozta politikai meggyőződését. Apja, Ralph Miliband - az 1960-1970-es évek egyik legismertebb szigetországi marxista teoretikusa - lengyel zsidó szülők gyermekeként született Belgiumban, ahonnan 1940-ben a náci csapatok elől menekült Nagy-Britanniába. Az ifjabb Miliband - akinek anyja is lengyel származású - Oxfordban hallgatott politológiát, filozófiát és közgazdaságtant, majd az USA-ban is tanult.

A focirajongó, Arsenal-drukker Miliband 1994-ben lett a Munkáspártot vezető Blair politikai tanácsadója, három évre rá pedig részt vett a győztes választási program összeállításában. Később a miniszterelnökké vált Blair csapatában dolgozott, s kitűnő elemzései nyomán az 1960-as évek kedvenc brit tévésorozata, a Viharmadarak egyik figurája után a Brain (Agy) becenevet ragasztották rá. Blair pártfogoltjaként 2001-ben parlamenti mandátumot szerzett, s gyorsan lépdelt felfelé a ranglétrán. Egészen a környezetvédelmi tárca éléig jutott, Brown pedig tavaly júniusban külügyminiszterré nevezte ki.

A magát ateistának mondó Miliband - aki feleségével, a londoni szimfonikusok hegedűsével két amerikai fiúcsecsemőt fogadott örökbe - a Munkáspárt új politikusgenerációjához tartozik, akik megpróbálnak túllépni a Blair-Brown megosztottságon. E korosztály tagja négy évvel fiatalabb öccse, a Brown hívei közé sorolt, közgazdász végzettségű Ed Miliband is, aki tavaly óta a miniszterelnöki hivatal vezetője.